TMSF arsayı satacak. Paraya çevirecek. Devlet zararına yama yapacak
İstanbul Şişli Meydanı’ndan 4. Levent’e kadar olan 2 kilometrelik ana yol üzerinde son 10 yılda 40 tane Alışveriş Merkezi, Rezadans dedikleri lüks konutlar, pahalı plazalar yapıldı. Bu güzergahta 10 yılda 15 milyar dolar değerinde lüks inşaat rantı yaratıldı. Dolayısıyla “sevdalanıp vurulacak bir tepe bulmayı ve almayı becerebilen işadamları” için bu arsa, aşka düşüp vurulacak bir parça oldu. Esentepe’de 15 bin metrekare büyüklükteki arsayı normal olarak devlet kuruluşu TMSF’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Şişli Belediyesi’nden imar izni isteyip “doğacak olan lüks inşaat rahtını devlete kazandırması” gerekirdi.
Çocuğun bile aklına gelir. TMSF’nin aklına gelmedi.
“İmar değişikliği kararı” çıkartamadan arsayı ihaleye açtı. Zengin bankacı Hüsnü Özyeğin, arsayı 43 milyon TL’ye satın aldı. İhale şartnamesinde “10 gün içinde bir başkası bu 43 milyon TL’nin yüzde 10 daha fazlasını verirse arsa ona geçer” maddesi konuluyordu.
Uzanların arsası 47 milyon liraya Torunların oldu. Hemen Büyük Şehir Belediyesi ile Şişli Belediyesi’nden “imar değişikliği” istediler. Yüzde 2 emsal yüzde 2.75’e çıkartıldı. Arsaya 70 bin metrekare ilave inşaat yapma hakkı doğdu. Ayrıca karara bodurum katları emsale dahil değildir, notu da eklendi. Bu notla arsaya 130 bin metrekare daha fazla lüks inşaat yapma hakkı doğdu. 47 milyon TL ile devletten alınan arsanın değeri, imar değişikliği ile 500 milyon TL’ye çıktı.
Devletin hakkı, Torunlar Gayrımenkul adlı özel şirkete kürtajlandı. Şişli Belediyesi Meclis Üyesi Dursun Çaltı adında duyarlı bir vatandaş çıktı; kürtajın doktorlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Kadir Topbaş ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül olduğunu; bunlar hakkında “görevlerini kötüye kullanıp devleti zarara sokmaktan” dava açılması için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılar harekete geçtiler fakat “kürtajcıları koruyan İçişleri Bakanı” nı karşılarında buldular. İçişleri Bakanı, “Kadir Topbaş devlet memurudur, yargılanamaz, sorgulanamaz” diye izin vermedi.
Dursun Çaltı adlı vatandaş da yılmadı, bu kez Danıştay’da dava açtı. Danıştay Birinci Dairesi de “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başkan Yardımıcısı Ahmet Selamet, İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, Genel Sekreter Yardımıcısı İrfan Uzun, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Şişli Başkan Yardımcısı Osman Aslan, Şişli Plan ve Proje Müdürü Tülin Even, için “görevlerini kötüye kullanmaktan” dolayı yargılanmaları hakkında onay verdi. Onay kararı Dursun Çaltı’ya geçen hafta bildirilince o “yaşasın adalet” diye sevindi. Vurgun Tepesi kürtajı adaletten kaçamadı.