22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaBölge RaporlarıTrabzon gayrimenkul raporu

Trabzon gayrimenkul raporu

Hürriyet Emlak Mayıs 2017 Emlak Endeksi verilerine göre, Trabzon’da satılık ve kiralık konut fiyatlarında Haziran 2016 ile Haziran 2017 tarihleri arasındaki bir yıllık süreçte yüzde 11 artış göze çarptı. Amortisman süresi ise son bir yılda hiç değişim göstermeyerek 25 yılda sabitlendi. Geçtiğimiz yıl satılık konutların metrekare ortalama fiyatı 1500 TL iken, şimdi bu rakam 1667 TL oldu. Kiralık konutların metrekare ortalama fiyatı ise 5 TL’den 6 TL’ye çıktı.
 
Trabzon’da son bir ay içinde satılık ve kiralık gayrimenkullerin fiyatlarından artış bazında en çok etkilenen ilçe ile Ortahisar oldu. Son bir yıl içindeki değişime bakıldığında da yine Ortahisar ilçesi yüzde 12 artışla ilk sıraya yerleşti. Şehirdeki en pahalı gayrimenkuller Ortahisar’dan çıkarken, en kısa amortisman süresi de 25 yıl ile Ortahisar’ın oldu. Fiyatı azalan ilçeler arasında ise Akçaabat ve Yomra yer aldı. Yine de Yomra’da yer alan satılık ve kiralık konut metrekare ortalama fiyatları, Ortahisar ve Akçaabat’taki fiyatların üzerinde seyretti.
 
Trabzon merkez ilçelerinde ortalama M2 konut satış ve kiralama fiyatları
 

  Satılık Kiralık
Ortahisar 1676 TL 6 TL
Akçaabat 1628 TL 6 TL
Yomra 1733 TL 7 TL

 
Arazi fiyatlarındaki yükseliş konuttan daha fazla
Trabzon’da satılık arazi fiyatlarındaki yüzde 15 artış, konut ve ticari gayrimenkul fiyatlarını solladı. Trabzon’daki gayrimenkul potansiyelini fark eden ve birikimi olan yerel halk, yatırımını araziden yana kullandı. Konut sahiplerinin Arap yatırımcılara verdikleri yüksek rakamlar, bölge insanına da yansıdı. Bu nedenle Trabzon’da konut satın alma hayalleri ertelendi. Yeni yapıların inşası için yeterli birikime sahip olmayan bölge halkı, konut stoklarının erimesinin önüne geçemedi.
 
Arap yatırımcılardan Trabzon’a büyük ilgi
Son yıllarda Trabzon başta olmak üzere, Karadeniz’in kıyı kentlerine Arap yatırımcılar tarafından büyük ilgi gösterildi. Arap turistlerin sayısında patlama yaşandığı gibi, emlak sektörü de yerinden oynadı. Trabzon insanının misafirperver olması, örf ve adet yakınlığı, kentin havası ve yemyeşil doğası Arap turistlerin akın etmelerinin temel nedenleri olarak görüldü. Trabzon’daki konutların denize olan yakınlığı, dağlık yerde olup olmadığı, yeşil bölgelerde olup olmadığı ve merkeze yakınlığı fiyatlar konusunda belirleyici oldu. Merkez ilçelerin yanı sıra köylere de akın başladı ve köylüler, sahip oldukları konut ve arazileri tercümanların yardımıyla sattı.
 
Geçtiğimiz yıllarda Gümüşhane ve Trabzon’da konut satışlarında rekor sayıda artış yaşanmıştı. Yabancı yatırım özelinde, Trabzon’da Arap yatırımcıların satın aldıkları konutlardan sonra satış oranı yüzde 384 daha fazla oldu. Kentteki Arap nüfusu artarken, satış oranları da giderek katlandı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI