7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerTüketici hakları konusunda ne kadar bilinçliyiz?

Tüketici hakları konusunda ne kadar bilinçliyiz?

ABD’de saç ve cilt bakımı sektörünün önde gelen markalarından DS Laboratories’in Türkiye Distribütörlüğü Avukatlarından Aysu Güneş, kişisel bakım ve kozmetik başta olmak üzere, internet ya da telefon üzerinden gerçekleştirilen mesafeli satın almalarda tüketicilerin birçok hakka sahip olduğunu ifade ederek, “Satın alınan mal geri alınmaz” anlayışının geçerli olmadığına ve bireylerin cayma haklarını kullanabileceklerine dikkat çekti.

Güneş, tüketicilerin dikkat etmesi gereken hususları ve hakları şöyle sıraladı:

Yazılı olarak bilgilendirildiğinizden emin olun

 
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği uyarınca; satışı gerçekleştiren kurum ya da kişiler, tüketiciyi ürün bedeli, iade koşulları, cayma hakkı ve benzeri konularda bilgilendirmekle mükelleftir. Bu yazılı ön bilgilendirme yapılmamış veya internet üzerinde yapılan satın almalar mesafeli sözleşme olmaksızın gerçekleştirilmiş ise sözleşme kurulmamış sayılır, tüketici siparişi ile bağlı olmaz.
 

Cayma hakkınız olduğunu unutmayın!

 
Yönetmelik hükümleri uyarınca mesafeli satış yolu ile yapılan satın almalarda tüketicilerin 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkı vardır. Cayma hakkı süresi malın teslim alındığı gün başlar. Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri ancak ambalajları açılmamış ve kullanılmamış ise cayma hakkına konu edilebilir. Bununla birlikte ürün bedeline ilişkin faturanın da ürün ile birlikte satıcıya teslim edilmesi gerekir.
 

Yazılı bildirin yapın

 
Cayma hakkının kullanılmak istenmesi durumunda, bu hakkın kullanıldığına dair yazılı bir bildirimin cayma hakkı süresi (14 gün) içerisinde satıcı firmaya iletilmesi gerekir.
 

Cayma hakkının kullanılması durumunda tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemez

 
Cayma hakkının kullanıldığı durumlarda, satıcı firma, bildirimin ulaştığı tarihten itibaren 14 gün içerisinde ve herhangi bir masraf veya yükümlülük getirmeden tek seferde ödeme iadesini yapmakla yükümlüdür. Ayrıca, cayma hakkı kapsamında malın geri gönderilmesi sırasındaki kargo masrafları satıcı kuruma aittir, tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemez. Cayma hakkının kullanılmak istenmesi durumunda, bu hakkın kullanıldığına dair yazılı bir bildirimin cayma hakkı süresi (14 gün) içerisinde satıcı kuruma iletilmesi gerekir.
 

Teslimat süresi aşıldığında…

 
Satıcı firma, tüketicinin siparişlerinin kendisine ulaştığı tarihten itibaren taahhüt ettiği süre içinde teslimatı gerçekleştirmek zorundadır. Mal satımlarında bu süre 30 günü geçemez. Bu sürenin aşılması durumunda sözleşme feshedilebilir.
 

Hasar durumunda sorumluluk satıcı kurumdadır

 
Ürünün tüketiciye veya tüketicinin taşıyıcı dışında belirleyeceği üçüncü bir kişiye teslimine kadar oluşacak kayıp ve hasardan satıcı firma sorumludur.
 

Mal ayıplı ise seçim haklarınızdan birini kullanabilirsiniz

 
Tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmayan, objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımayan, ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet sitesinde ya da reklam ve ilanlarında yer alan özellikleri taşımayan ürünler ayıplı maldır. Tüketicinin, ürün satın alındığında fark edilebilen ayıplar için 30 gün içerisinde, gizli ayıbın varlığı durumunda ise, gizli ayıbın fark edilmesini takip eden 30 gün içerisinde bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıbın neden olduğu değer kaybı oranında bedel indirimini talep etme hakkı vardır.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI