Türkiye dışında nüfus büyüklüğü yaklaşık toplam 75 milyona yaklaşan Uzak Doğuda Türk Dili Konuşan Ülkeler ve
- Azerbaycan.
- Kazakistan.
- Kırgızistan.
- Türkmenistan
- Özbekistan.
arasından Türkiye’de gayrimenkul tercihinde bulunanlar arasında dikkate değer sadece Azerbaycan ve Kazakistan’ın yer aldığı gözlenmektedir.
Dört seneden bu yana açıklanan TÜİK yabancı uyruk verilerinde 2014 -2018 yılları arasında Azerbaycan 3 bin 617 gayrimenkul satışı ile son sıralarda bulunmakta olup bu yılın dokuz ayında Azerbaycan 829 Kazakistan 501 satış ile ilk 20 ülke arasında talep sıralamasına girmektedir.
2017’de 400 bin civarından, 2018’de 700 bine ulaşan 2019’da daha da artmasını beklenen Azerbaycanlı turist ziyaretlerinin ve diğer Konsey ülkesi ziyaretlerin gayrimenkul tercihine yönelme oranı yok denecek kadar az olmakla birlikte Azerbaycan ve Kazakistan dışında diğer konsey üyesi ülkelerin turizm ziyaretlerinin gayrimenkul alımına yeterince yönelmediği görülmektedir.
Türkiye 2020 gayrimenkul ihracat hedefinde; Türk konseyi ülkelerine yönelik gayrimenkul alımını teşvik edebileceğine inandığım aşağıdaki tespitlerimin değerlendirmesi önerilerim;
Türk Konseyi Ülkeleri Barter Sistemi:
Türk konseyi ülkeleri pazarlarına yönelik olarak uluslararası barter sistemi ile oluşturulacak gayrimenkul portföyü karşılığında üye ülkelerden kıymetli maden veya yarı mamül – mal alınabilir. Bu uygulama İhracat düzenlemesi kapsamına dahil edilebilinir.
Farklı ülkelerdeki Türk Konseyi Ülke vatandaşlarına yönelik uygulamalar:
Dünyanın farklı noktalarında yaşayan Türk Konseyi ülke vatandaşlarına yönelik “eğitim – sağlık“ gibi gayrimenkul alımını teşvik edici paketler düzenlenebilir.
Türk Konseyi Ülke vatandaşlarına yönelik Gayrimenkul alımında yerel para birimi kullanımı
Dövize endeksli hareket edilen vatandaşlık uygulamasında Türk konseyi ülke vatandaşlarının Türkiye’de gayrimenkul alımlarında ülkeler arası işbirliği ile ulusal para birim kolaylığı getirilebilinir.
Türk Konseyi ülkelerine özel “vatandaşlık“ uygulaması
Aslı Türk olan; Türkçe konuşan “tek millet; iki devlet“ olarak nitelendirdiğimiz Türk Konseyi ülke vatandaşlarına “İkinci Vatanım“ uygulaması ile 250 bin dolarlık pasaport vatandaşlığı uygulamasında farklı alt limit uygulanması sağlanabilir.
Bununla birlikte; Global dünyada Türk ırkından gelen yabancı ülkelerde yaşayan; yabancı ülke vatandaşı Türklere ayrıcalıklı “gayrimenkul vatandaşlık“ öneriyorum.
Türk Konseyi’ni, Çevre ve Şehirçilik Bakanlığını, Dış ticaret Bakanlığını, Hazine ve Maliye Bakanlığını, DEİK – GYODER – INDER – KONUTDER’i “ikinci vatanım“ projesini geliştirmeye davet ediyorum.
Bilge Özdemir
Danışılan & Stratejist