12 Ocak 2025 Pazar
Ana SayfaSektörden HaberlerTürk şirketlerden Akkuyu için öneri

Türk şirketlerden Akkuyu için öneri

Kalyon Holding Enerji Grubu Başkanı Ata, CKK olarak yüzde 49 ortak oldukları Akkuyu NGS'de santralin yönetiminde Rus ortaklarla eşit ağırlıkta olmayı hedeflediklerini söyledi. Ata, 20 milyar dolarlık projede böyle bir talebin makul olduğunun altını çizdi.

Kalyon Holding Enerji Grubu Başkanı Murtaza Ata, Akkuyu Nükleer Santrali'nde (NGS) ortaklık sözleşmesi için müzakerelere başladıklarını belirterek, "Ortaklık anlaşmasını ekim veya kasım gibi imzalamayı hedefliyoruz. Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) her ne kadar yüzde 49 ile Akkuyu'da azınlık hissedarı olsa da hedefimiz santralin yönetiminde Rus ortaklarımızla özellikle önemli konularda eşit ağırlıkta olmaktır." dedi.

Ata, geçen hafta CKK konsorsiyumu olarak Rus devlet enerji şirketi Rosatom ile Akkuyu NGS'nin yüzde 49'una ortak olmak üzere imzaladıkları ön protokol ve yeni yatırımlarına ilişkin soruları yanıtladı.

Akkuyu'da ortaklık sözleşmesini imzaladıkları takdirde Türk ortakların gerek inşaat gerekse enerji yatırımlarındaki önemli birikimlerinin, yatırım maliyetlerini ve takvimini olumlu etkileyeceğini anlatan Ata, "Sermaye konusunda da payımıza düşeni vereceğiz.
Bu yüzde 49 oranında olacak, Ruslar da yüzde 51 oranında sermaye koyacak, ama sermaye koymakla iş bitmiyor. Kredi bulmak da gerekiyor, kredi temininde de ortaklar hisseleri oranında sorumluluk üstlenecek. Santralin yatırım maliyeti faizler ve diğer masraflar hariç takriben 16 milyar dolar. Faizlerle birlikte 19-20 milyar dolardan bahsediyoruz." diye konuştu.

Ata, Akkuyu için ekipmanları tedarik ettikleri ülkelerden finansman da sağlayabileceklerine değinerek, şunları söyledi:

"Ekipmanlar hangi ülkelerden tedarik edilecekse, o ülkelerin Eximbanklarına gideceğiz. Örneğin, türbinler Alstom’dan tedarik edilecek olursa, Fransız Eximbank kaynaklarına müracaat edeceğiz. Finansman ihtiyacını büyük oranda ekipmanların tedarik edildiği ülkelerin bankalarından kullanabilme durumumuz olacak. Bu çerçevede, ortaklık anlaşmasını müzakere etmeye başladık, ekim veya kasım gibi imzalamayı hedefliyoruz. Esas bunu imzaladıktan sonra tüm bu süreç geçerlilik kazanacak. CKK her ne kadar yüzde 49 pay ile Akkuyu'da azınlık hissedarı olsa da hedefimiz santralin yönetiminde Rus ortaklarımızla özellikle önemli konularda eşit ağırlıkta olmaktır. Ruslar hükümetler arası anlaşmaya göre santralde yüzde 51'in altına inemiyor, ancak ortaklık müzakerelerinde hedefimiz şirketin karlılığına etki edecek önemli hususlarda eşit söz sahibi olacak bir yapıyı kurabilmek."

Yaklaşık 20 milyar doları bulacak dev bir yatırımın sorumluluğunu ortaklarıyla yüklenmenin eşiğinde olduklarını vurgulayan Ata, "Bu aşamada yönetimde eşit ağılıkta olmak gerekliliğini, bu çaptaki bir yatırım için bunun makul bir beklenti görüyoruz. Ortaklık anlaşması imzalanıp Türk hükümetinin onayını aldıktan sonra, CKK olarak süreçleri hızlandıracak önemli katkılarda bulunacağımızı düşünüyoruz. Cumhuriyetin 100. yılında nükleer santralin ilk ünitesini, 2024 yılında ise ikinci ünitesini devreye almayı planlıyoruz, takvimimiz buna uygun işliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Karapınar YEKA 2020'de tamam

Bu arada, güneş enerjisinde Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projesinde planlama ve finansman çalışmalarını dikkatli bir şekilde yürüttüklerini anlatan Ata, "Karapınar YEKA'da 2019'un birinci çeyreğinde Entegre PV Modül fabrikamız üretime başlayacak. Santralin de 2019'da ilk 500 megavatı, 2020'nin sonuna kadar da ikinci 500 megavatlık kısmını bitirip bin megavatı devreye almış olacağız. İhale şartnamesinde fabrikada üretime başlanması için bize verilen süre 21 ay ancak biz daha kısa sürede bitireceğiz." ifadelerini kullandı.

Ata, Güney Koreli Hanwha Grubu ile üstlendikleri söz konusu projede, fabrikanın 400 milyon dolar, santralin ise 1 milyar dolara mal olmasını beklediklerini ifade ederek, bu yatırım için de Eximbank kaynaklarına başvurabileceklerini kaydetti.
Kalyon Holding olarak enerjide üretim kapasitelerini arttırmak istediklerini aktaran Ata, "Bu kapsamda, bundan sonra açılacak güneş enerjisi YEKA ihalelerine de bu anlamda ilgi duyuyoruz. Hem üretim kapasitemizi hem de santral yatırım kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz." dedi.

Rüzgar YEKA için ortaklar netleşiyor

Ata, 27 Temmuz'da son teklifleri alınacak rüzgar YEKA ihalesi için de hazırlandıklarını belirterek, "Rüzgar YEKA ihalesine Siemens ve Türkerler Holding ile konsorsiyum olarak girmek üzere çalışıyoruz. Bu konudaki iş birliği anlaşmalarını kısa süre içinde tamamlamayı umuyoruz." şeklinde konuştu.

Rüzgar YEKA ihalesinin tarihi gelecek ay son tekliflerin alınmasının ardından daha sonra duyurulacak. İhaleyi kazanan grup Kayseri-Niğde'de 200, Sivas'ta 200, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ'da 700, Ankara-Çankırı-Kırıkkale'de 200, Bilecik-Kütahya-Eskişehir'de 150, Malatya'da 150 ve Burdur-Denizli-Uşak'ta 100 megavat olmak üzere toplamda bin megavat kapasite oluşturacak şekilde bu bölgeler arasından seçim yapabilecek.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI