1926 yılında Atatürk tarafından kurulan Emlak Bankası 2001 yılında tasfiye edilerek faaliyetlerine son verilmişti. Aradan geçen 18 yıl sonunda adı Türkiye Emlak Katılım Bankası olarak değiştirilen tarihi bankaya Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu tarafından verilen faaliyet izni 27 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İnşaat sektörünün büyük beklentileri olan bankanın ilk etapta başta büyükşehirler olmak üzere yurt genelinde şubeler açması planlanıyor.
Gayrimenkul sektörünün önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin yazılı bir açıklama yaparak Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın sektörlerine güç katacağını söyledi.
Yetgin’in açıklamalarında şu ifadelere yer verildi:
“T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ‘Geleneksel fonlama ve fon toplama modellerinin ötesine geçecek yapılar üzerine modelleme çalışmaları yapıldığını belirterek, sektörde yepyeni uygulamaların hayata geçeceğinin sinyalini vermişti. 18 yıl sonra katılım bankası olarak yapılandırılarak yeniden faaliyete geçen Türkiye Emlak Katılım Bankası; sukuk ihraç edecek, gayrimenkuller satın alacak, kamu gayrimenkullerini bünyesinde toplayacak ve bunların üzerinden enstrümanlar üreterek finansman sağlamaya çalışacak. Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın sektöre özgü çözümler üretebilecek bir yapıya dönüştürülmesi, sektörün büyümesi için gerekli bir adımdır. Özellikle yurt dışında örneği olan ipotek sistemleri ile menkul kıymetleştirme yapabilecek ve düşük gelir sahiplerine uzun vadeli düşük faizli kredi sağlayabilecek bir altyapının oluşturulması çok önemli. Ülkemizde finansal anlamda eksikliklerinin giderilmesiyle, çok daha başarılı ve katma değerli çalışmalar yapılacağı ortada. Gayrimenkul sektöründe, sermaye piyasaları ve finansman çeşitliliğine ağırlık verilmeli. Kısıtlı kaynakları verimli değerlendirmek için finansman enstrümanlarını artırmak, sistemi derinleştirmek gerektiğine inanıyoruz.”