7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerTürkiye İnşaat Sektörünün Zayıf ve Güçlü Yönleri

Türkiye İnşaat Sektörünün Zayıf ve Güçlü Yönleri

İNTES'in, nisan ayı inşaat sektör raporunda sektörün en güçlü yanı yatırım potansiyeli yüksek ülkelere coğrafi yakınlık ve lojistik üstünlük olarak  gösterildi. Raporda, müteahhitlerin uluslararası ihale ve iş deneyimi, güncel  ekipman kullanması, deneyimli teknik personele ve yeterli yerli malzemeye sahip  olması da sektörün güçlü yanları olarak sayıldı. Sektörün başlıca zayıf yönleri ise müteahhit sayısının fazlalığı, işçilik maliyetlerinin yüksek, sertifikalı işçi sayısının az, finansman altyapının zayıf olması olarak sıralandı. Ar-Ge faaliyetlerinin yetersizliği, özel ya da devlet kaynaklı finansman ve sigorta imkanlarının kısıtlılığı ve devlet desteği eksikliği de zayıf yönler arasında yer aldı.

Başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki gerilemeye işaret edilen  raporda, fiyatlarının düşmesi ile petrol ihracat eden ülkelerdeki ekonomik dar boğazlar sektörün gelecek dönemde karşılaşacağı tehditler arasında gösterildi. Bunun yanı sıra dünya ekonomisindeki dalgalanmaların doğrudan doğruya Türkiye ekonomisini etkilemesi nedeniyle geleceğe ilişkin olumsuz öngörülerin oluşması, kamu ihale mevzuatı ve uygulamalarının çözümleyemediği aşırı düşük tekliflerin sektör karlılığını engellemesi, Orta Doğu'daki karışıklıklar ile AB ekonomilerindeki dalgalanmalar, diğer tehdit unsurları olarak sıralandı.

Köprülerimiz, Karayollarımız Dünya Literatüründe Yer  Buluyor
Sektördeki gelişmelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, son dönemde inşa edilmekte olan büyük projelerin toplumun refah düzeyinin yükselmesine katkı sağladığını  söyledi. Koloğlu, "Tüm metro ve demiryolları yatırımlarını Türk müteahhitleri, mühendisleri ve işçileri ile yapıyoruz. Keza Türkiye'nin tüm havalimanlarını yapıyor ve işletiyoruz. Yurt dışında know-how'ı ihraç ediyoruz. Köprülerimiz, karayollarımız herkesin kıskanacağı seviyeye geliyor, dünya literatüründe yer buluyor." dedi.

Yurt Dışında 2015 İtibarıyle Yatırım Değeri 20,5 Milyar Dolar Olan 179 Proje
Küresel düzeydeki olumsuzluklara karşın inşaat sektörünün yurt dışında  2015 itibarıyla yatırım değeri 20,5 milyar dolar olan 179 proje üstlendiğini  anlatan Koloğlu, şunları kaydetti: "Sektör olarak yeni pazar arayışlarımıza devam ediyor, mevcut pazarlarımızda gücümüzü artırmaya çalışıyoruz. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerimiz önemli bir istihdam potansiyeline sahiptir. Ancak yurt dışında çalışan işçi sayımız giderek azalmaktadır. Tercihimiz elbette Türk işçileriyle çalışmaktır. Ancak yüksek maliyetler ve yaşanan hukuki sorunlar inşaat sanayicilerini yabancı işçilerle çalışmaya zorlamaktadır. Yurt dışı müteahhitlik  hizmetlerinde artık devletimizden daha çok destek görüyoruz. Ancak hem müşavirlik  hem de müteahhitlik hizmetlerine yönelik teşviklerin arttırılması,Çinli ve Hintli firmalar gibi inşaat sektöründe rekabet gücü yüksek firmalarla yarışta avantaj sağlayacaktır. Hükümetimizin ortaya koyduğu 2023 hedefleri ve güçlü  ekonomiye geçiş sürecini inşaat sektörünün geleceği açısından önemli görüyoruz. Ülke ekonomisinde yaşanacak büyümede inşaat sektörünün her zaman olduğu gibi, bu yeni dönemde de önemli bir payı olacağı açıktır."

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI