Türkiye, son dönemlerde petrol ve doğalgaza alternatif olarak gösterilen ‘kaya gazı’ üretimine hazırlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, çevreyi kirletmeden, belirli kriterler çerçevesinde kaya gazı kullanımı konusunda Enerji Bakanlığı ile ortak çalışma yapacaklarını açıkladı.
Litvanya’nın Başkenti Vilnius’da Avrupa Birliği (AB) Çevre Bakanları Toplantısı’nda son dönemlerin alternatif enerji kaynağı olarak gösterilen “kaya gazı” konusu ele alındı. Toplantıda, özellikle ABD’deki büyük kaya gazı rezervlerinin Avrupa’nın gelecekteki enerji açığının çözümünde önemli bir kaynak olabileceği belirtildi.
Toplantıda bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu hatırlatarak, Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kaya gazı rezervleri bulunduğunu açıkladı. Türkiye’nin enerji açığının azaltılması için kaya gazı üretiminin önemine işaret eden Bakan Bayraktar, “Türkiye’nin başka bölgelerinde de kaya gazı potansiyeli mevcut. Kaya gazının çevreyi kirletmemesi için gerekli tedbirleri alarak üretim yapılmasını hedefliyoruz” dedi.
“Sürdürülebilir kalkınma adına önemli bir alternatif”
Dünyada kaya gazı potansiyeli taşıyan 14 havza bulunduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, “Ancak rezervlerin dağılımı bu havzalarla sınırlı değil. Türkiye’deki enerji açığından dolayı, doğalgaza bağımlı bir enerji tüketimi bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, çevre değerlerini gözeterek kaya gazı teknolojisinin ülkemizde de kullanılmasını istiyoruz. Kaya gazı üretim sürecinde mutlaka Çevre Etki Değerlendirme Raporları (ÇED) değerlendirilmelidir. Özellikle kaya gazı arama aşamasında ortaya çıkması muhtemel olumsuzlukları baştan önlemek için çok hassas davranıyoruz. Türkiye’nin enerji açığının giderilmesine destek olacağını düşündüğümüz kaya gazı üretiminin sürdürülebilir kalkınma adına önemli bir alternatif olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak:Milliyet