Türkiye'nin ilk kiremit fabrikalarından olan Kılıçoğlu, günümüzde yapı sektörünün öncü kuruluşlarından birisi olarak, Türkiye'nin çatısını örüyor. Kılıçoğlu, hayata geçirdiği Çatı Ustası Kulübü'nde çatı ustalarıyla el ele vererek Türkiye'deki 7 milyon sorunlu çatının mükemmelleştirilmesini amaçlıyor. Bu doğrultuda çatı ustalarına doğru malzeme ve doğru uygulamaları tanıtmak amacıyla eğitim ve seminerler düzenleyen Kılıçoğlu, çağdaş çatı uygulamalarını yaygınlaştırma ve kamuoyunu bilgilendirme yönünde yoğun çalışmalar yürütüyor.
Hafif çatı malzemesi yangın sebebi
Hafif çatı malzemelerinin yanıcı özellikte olduğunu ve bu tarz malzeme kullanımının yaygınlık kazanmasına paralel olarak çatı yaygınlarında ciddi bir artış görüldüğünü kaydeden Kılıçoğlu Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Özaydemir, yangın yönetmeliği ile çatılarda kullanımı yasaklanan bu malzemelerin yetersiz denetim nedeniyle önüne geçilemediğini belirtiyor.
Çatıda doğru malzeme kullanımı kadar doğru uygulamanın yapılmasının da son derece önemli olduğunu ifade eden Özaydemir, çatı uygulamasının uzmanlık gerektiren bir meslek olduğunu, bununla beraber çatının taşıyıcı karkasının uygun şekilde ve uygun malzemelerle yapılması gerektiğinin altını çiziyor.
Çatı yanması, çatı uçması gibi olaylarla karşılaşmamak için çatılarda mutlaka doğru ürünlerin kullanılması yönünde kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğine değinen Özaydemir, bu doğrultuda Kılıçoğlu'nun öncülüğünde hayata geçirilen Çatı Ustası Kulübü'ne kayıtlı çatı ustalarına çağdaş çatı uygulamaları ve malzemeleriyle ilgili gerekli eğitimleri verdiklerini belirtiyor. En büyük görevin belediyelere düştüğünü kaydeden Özaydemir, çatılarda yangın yönetmeliğine aykırı malzemelerin kullanılmaması için belediyelerin yönetmeliğe uygun denetimleri ödünsüz yapmaları gerektiğini de sözlerine ekliyor.
Sağlam bina için sağlam çatı
17 Ağustos 1999 depreminin ardından depreme dayanıklı bina konusunda yaygın bir kamuoyu bilincinin oluştuğunu ifade eden Ali Osman Özaydemir, yenilenen deprem yönetmeliği doğrultusunda yapıların denetim firmaları tarafından sıkı bir şekilde denetlendiğini belirtiyor. Ancak diğer taraftan çatıların binaya uyguladığı ağırlıkla ilgili negatif bir algı yaratıldığını dile getiren Özaydemir, bunun ardından çatılarda hafif çatı malzemesi kullanımının yaygınlaştığını, bu malzemelerin ise çoğunlukla sağlıksız ve yangın riskine karşı son derece sakıncalı olduğunu vurguluyor.
Binanın toplam ağırlığı ile karşılaştırıldığında kiremit çatı ağırlığının statik olarak tolere edilir bir ağırlık olduğunu ifade eden Özaydemir, depreme dayanıklılık için kritik faktörün doğru hesaplanmış bina statiği olduğunu kaydediyor. Çatı ağırlığı yüzünden depremde bina yıkılması ya da çökmesi gibi bir durumun asla söz konusu olmadığını belirten Özaydemir, önemli olan temel unsurun taşıyıcı kolon ve kirişlerin sağlamlığı olduğunu söylüyor