Nizip Atık Su Arıtma Tesisi Açılış Töreni’nde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, geçmişteki hatalardan ders alıp bundan sonraki süreçte binaların güvenli bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından evlerini kaybeden depremzedeler için konut yapımı sürüyor.
Tüm imkanlarını depremzedeler için seferber eden devlet, depremin üzerinden geçen 8 ay boyunca da bölgede çalışmalarını sürdürdü.
Hem deprem bölgesinde hem de Türkiye’nin deprem riskinin yüksek olduğu yerlerinde kentsel dönüşüm çalışmaları da devam ediyor.
Bu çalışmalar hakkında da sık sık yaptığı konuşmalarda bilgi veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Nizip Atık Su Arıtma Tesisi Açılış Töreni’nde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde birçok yerde konut yapımına başlandığını söyleyen Bakan Özhaseki, binaların yapımında tolerans gösterilmemesi gerektiğini belirtti.
“KONUTLARIMIZI VE EVLERİMİZİ DEPREME UYGUN İNŞA ETMELİYİZ”
Bakan Özhaseki, devam eden konuşmasında, her sene iki veya üç deprem yaşandığını belirtti.
Özhaseki ayrıca, bugüne kadar yapılan ölçümlerde, gerek denizlerde gerekse ana karada, 6 ve üzeri şiddette meydana gelen yıkıcı deprem sayısının 230 olduğunu söyledi.
Bakan Özhaseki, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;
Değerli kardeşlerim bundan 8-10 ay kadar önce hepimizin derinden üzüldüğü bir olay yaşandı, deprem.
Şunu bilelim; Türkiye bir deprem ülkesi ve geçtiğimiz yüzyıl içerisinde denizlerimizde ve karalarımızda meydana gelen 6 ve üzeri şiddette yıkıcı deprem sayısı tam 230.
Her sene iki veya üç tane yıkıcı deprem yaşıyoruz. Geçtiğimiz sene bu depremlerin sayısı 7 bin 500’ü buldu ve geçmiş senelere oranla neredeyse 3 kat arttı.
Şu an Türkiye’de hareketli 485 tane fay hattı var. Böyle olduğu için bizim tedbir almamız icap ediyor. Böyle olduğu için buna uygun şekilde konutlarımızı ve evlerimizi inşa etmemiz icap ediyor
“BUNDAN SONRA SIFIR TOLERANSLA TÜM BİNALARIMIZI, İNŞAATLARIMIZI YAPMALIYIZ”
Geçmişten ders alınması gerektiğini söyleyen Bakan Özhaseki, şöyle devam etti;
Eskiden alışılan, “Ya belediyeden bir şeyler et. Bir katta şuradan idare et. Üste bir tane daha koy. Kenara biraz daha çek.” Asla ve asla bunlara izin verilmemesi icap ediyor.
Mevlana Hazretleri diyor ki; Akıl sadece dize vurup dövünmek için değildir. Akıl geçmişten ders alıp yola revan olmak içindir.
Biz bunca olaydan sonra artık geçmişten ders almalıyız. Geçmişte olan her neyse bitti artık. Bundan sonra sıfır toleransla tüm binalarımızı yapmalıyız, inşaatlarımızı yapmalıyız. Evlerimizi ve konutlarımızı güvenli bir hale getirmeliyiz.
Bir deprem olduğunda da emin bir vaziyette oturalım. Bunun için çırpınıyoruz, uğraşıyoruz.
Son depremde tam 18 ilimiz etkilendi. Şimdi biz Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde birçok yerde konutlara başladık.
“GECE GÜNDÜZ DEMEDEN UĞRAŞIYORUZ”
Gaziantep’te 20 binden fazla konut yapıyoruz. Hak sahiplerinin hepsine Allah izin verirse birkaç ay içerisinde 10 bin tanesi ise 1 ay sonra olmak üzere evleri teslim edeceğiz. Kimsenin endişesi olmasın. Binbir türlü sıkıntı var.
Ekonomide de sıkıntı var, doğru. Ama deprem olunca insanlar açıkta kalınca, evlerinin dışında yaşayınca Sayın Cumhurbaşkanı’mız ve biz gece gündüz demeden onlar için uğraşıyoruz. Bu evleri yapmanın peşindeyiz. Sonra da inşallah bütün kardeşlerimizin evlerini de teslim edeceğiz.
Burada TOKİ’miz Nizip’te 3 bin kadar ev yapıyor. Bundan sonra etap etap yapmaya devam edecek. Gaziantep Nurdağı’nda da İslahiye’de de 20 binden fazla konutun yapımı devam ediyor. Bunları da en kısa süre içerisinde inşallah hak sahiplerine dağıtacağız. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Bizim amacımız hizmet. Biz hizmet etmek istiyoruz. Gece gündüz demeden de çalışıyoruz. Allah’ın izniyle sizlerin duasını alıp yola da devam edeceğiz.
” BİZ ÇALIŞACAĞIZ, GAYRET EDECEĞİZ VE HİÇ MAZERET ÜRETMEYECEĞİZ”
Bu işler yapılırken neler denmiyor, söylenmiyor ki. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruyoruz, ‘Siz kimin malına çökeceksiniz?’ diye başlıyorlar. Yasalar çıkarıyoruz ki evlerimizi daha güvenli hale getirelim diye ‘Kimlerin evlerini yıkıp da evsiz bırakacaksınız?’ diyorlar. Mecliste söyleniyor bunlar. En son da çıktım dedim ki: ‘Sayın Cumhurbaşkanı’mız 21 yıldır başımızda, 12 yıldır bu yasa uygulanıyor, bir tane tepesine çökülen ev, vatandaş, hakkı yenilen bir vatandaş gösterin.’ dedim, yok ama gazetelerde başlık atmayı, iftira atmayı, yalan söylemeyi biliyorlar. O ideolojik takıntılı gazetelere her sabah bakıyorum, hala yalanlar devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı’mız da biz de hizmeti amaçladık. Biz çalışacağız, gayret edeceğiz, hiç mazeret üretmeyeceğiz ve kimseyi de ayırmadan hizmete devam edeceğiz. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın çünkü biz aynı gemideyiz, aynı vatanın bir parçası ve birbirimiziz.”