REIDIN tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan “Türkiye Satılık ve Kiralık Konut Fiyat Değişimleri” raporunun Mart 2021 sonuçları açıklandı.
Rapora göre;
- Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 2.10%, geçen yılın aynı dönemine göre ise 32.84% oranında nominal artış göstermiştir.
- Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 1.37%, geçen yılın aynı dönemine göre ise 20.54% oranında nominal artış göstermiştir.
- Sermaye kazancı ve brüt kira getirisinden oluşan toplam getiri, ülke genelinde aylık bazda 2.49%, yıllık bazda ise 39.40% şeklinde gerçekleşmiştir.
- Mart ayında amortisman süresi ülke düzeyinde 21.4 yıl olarak ölçülmüş, konut yatırımı yıllık brüt getiri oranı ise 4.77% olarak kaydedilmiştir.
- Mart ayında Adıyaman’da metrekare başına konut satış fiyatları 3.38% oranında nominal artış göstermiş ve Adıyaman satış fiyatlarının en çok yükseldiği
şehir olmuştur. Aynı dönem içerisinde Gümüşhane’de metrekare başına konut satış fiyatları 2.47% oranında nominal azalmış ve Gümüşhane satış fiyatlarının en çok düşüş gösterdiği şehir olmuştur. - Mart ayında Isparta’da metrekare başına konut kira değerleri 3.20% oranında nominal artış göstermiş ve Isparta kiraların en çok yükseldiği şehir olmuştur. Aynı dönem içerisinde Hakkari’de metrekare başına konut kira değerleri 2.63% oranında nominal azalmış ve Hakkari kiraların en çok düşüş gösterdiği şehir olmuştur.
REIDIN Emlak Endeksleri 81 il, 258 ilçe, 1255 mahalleyi kapsamaktadır.
REIDIN Emlak Endeks, bölgesel konut fiyatlarının ortalama değişimlerini güvenilir ve tarafsız bir şekilde ölçümlemek, fiyatları diğer bölgeler ile birlikte incelemek ve finansal ya da sektörel göstergeler ile kıyaslanabilir hale getirmek için oluşturulmuş göstergedir.
REIDIN Emlak Endekslerinin hazırlanmasında “sınıflandırılmış birim değere dayalı konut fiyat endeksi” (Stratified Residential Property Price Index) yöntemi uygulanmaktadır. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli için hazırlanan endeks değerlerinde baz dönem Haziran 2007 (Haziran 2007=100); 55 ilde baz dönem Ocak 2012 (Ocak 2012=100); diğer 19 ilde ise baz dönem Ocak 2015 (Ocak 2015=100) olacak şekilde Laspeyres formülü kullanılarak hesaplanmaktadır.