Türkiye genelinde bulunan 17 milyon 661 bin 690 konutun ancak yüzde 48,70’inin Zorunlu Deprem Sigortası bulunduğunu belirtildi.
Deprem kuşağında bulunan Türkiye’de bu konu hiçbir zaman gündemden düşmüyor. Ayrıca, deprem ülkemizde en sık rastlanan afet türlerinden olarak biliniyor.
Bu kapsamda 27 Eylül 2000’de başlatılan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), konutları depreme ve depremin doğrudan neden olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi afetlere karşı güvence altına alıyor.
Ancak tüm uyarılara rağmen sigortalılık oranı halen istenilen düzeyde bulunmuyor.
En çok sigorta Marmara’da
DASK istatistiklerine göre, ülkede en yoğun kentleşmenin yaşandığı ve 6 milyon 14 bin 550 konutun yer aldığı Marmara, deprem sigortasına en fazla ilgi gösteren bölge oldu. Bölgede, yüzde 58,70’lik oranla 3 milyon 531 bin 602 konutun Zorunlu Deprem Sigortası bulunuyor.
Marmara Bölgesini yüzde 47,50 ile Ege, yüzde 46,50 ile İç Anadolu, yüzde 41,50 ile Akdeniz, yüzde 41,40 ile Karadeniz, yüzde 38,30 ile Doğu Anadolu ve yüzde 34,50 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi takip ediyor.
Bugüne kadar Türkiye genelindeki 17 milyon 661 bin 690 konuttan yüzde 48,70’i yani 8 milyon 594 bin 576 konut için deprem sigortası yaptırıldı. Eylül 2000’den bu yana hasar sahiplerine 186 milyon liralık ödeme yapıldı.
“8,6 milyon konutun sigortası var”
DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, Türkiye’nin, yakın tarihinde büyük ve yıkıcı depremler yaşayan ülkeler arasında bulunduğunu belirterek, 17 Ağustos Marmara Depremi’nde binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsattı.
O tarihten bu yana geçen 19 yılda deprem bilinci ve sigortalılık oranında çok önemli mesafeler kat ettiklerini ifade eden Kayacı, halihazırda Türkiye genelinde sigortalılık oranının yaklaşık yüzde 50 seviyesinde olduğunu belirtti.
Kayacı, Zorunlu Deprem Sigortası’nın, depremin yıkıcı etkilerine karşı finansal açıdan en etkili korunma yöntemi olduğunu vurgulayarak, “2016 yılında poliçe sayımız 7,6 milyon iken bugün Zorunlu Deprem Sigortası bulunan konut sayısı 8,6 milyona ulaştı. Elbette Türkiye’deki tüm konutların zorunlu deprem sigortasıyla güvence altına alınmasını hedefliyoruz ve bu hedef gerçekleşene kadar geldiğimiz noktayı yeterli görmüyoruz. DASK olarak hayata geçirdiğimiz projeler ile vatandaşlarımızı deprem konusunda bilinçlendirirken aynı zamanda gerek bilgi birikimi gerekse maddi tazminatla depreme hazır ve depremden sonra hızla toparlanan bir Türkiye hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
DASK’ın verilerine göre sigortalılık oranları incelendiğinde, Marmara Bölgesi’nin açık ara ilk sırada yer aldığını belirten Kayacı, Marmara’yı, Ege, İç Anadolu, Akdeniz, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinin takip ettiğini, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ise sigortalılık oranında son sırada bulunduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA