18 Kasım 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetTürkiye'deki konutların yüzde 35'i izolasyon sorunu yaşıyor..

Türkiye’deki konutların yüzde 35’i izolasyon sorunu yaşıyor..

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2020 yılına ilişkin Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nın sonuçlarına göre ülkemizdeki konutların yüzde 34.7’sinde çatı sızdırması, duvarların nemlenmesi, çerçevelerin çürümesi gibi problemler, yüzde 36.7’sinde izolasyon kaynaklı ısınma problemi bulunuyor.

Türkiye’de evinde sorun yaşayanların sayısı önceki yıla göre yüzde 36.9’dan yüzde 34.7’ye gerilese de yüksek oran devam ediyor. Ülke genelindeki konutların üçte birinden fazlası çatı sızdırması, duvarların nemlenmesi ve pencerelerin çürümesi gibi sorunlar yaşanıyor.

Kış aylarının en büyük giderlerinden ısınma sorunu da başlıca problemler arasında başı çekmesine karşın konutların yüzde 36.7’sinde izolasyon kaynaklı ısınma problemi yaşanıyor.

Sorunların ana kaynağı yaşlı ve bakımsız konutlar..

Problemlerin büyük kısmının ‘konutların bakımsız ve yaşlarının yüksek olmasından’ kaynaklandığını dile getiren Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan,  İstanbul’da 1980 ve öncesinde yapılmış 263 bin bina, 2000 ve öncesine ait 817 bin bina bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Son araştırmalarımızda sadece İstanbul’da 1980 yılı ve öncesi yapılmış, ki bunların önemli bir kısmı da betonarme yapı da değil, binalarda 3,5 milyon insan yaşıyor. Dolayısıyla bizim verilerimiz ile TÜİK’in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nın sonuçları örtüşüyor. Dolayısıyla daha önce de çağrı yaptığımız üzere apartman yöneticilerine, ev sahiplerine, kiracılara büyük görevler düşüyor. En azından binaların depreme dayanıklı olup olmadığına yönelik testin yaptırılmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.”

Türkiye’nin özellikle enerji verimliliği açısından stratejik öneme sahip ısı yalıtımı ile ilgili mevzuatları geliştirerek yeni adımlar atması gerektiğine dikkat çeken Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Emrullah Eruslu konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Araştırmamıza göre ısı yalıtımı farkındalığı yüksek ancak tüketiciler ekonomik gerekçeler bunu yaptıramıyor. Bu konuda destek gerekiyor. Sızdıran çatı ve nemli duvarların ana kaynağı da su yalıtımı eksikliği. Su, yapıya girdiğinde binanın taşıyıcı kısmındaki demirleri paslandırıyor ve yük taşıma kapasitesini azaltıyor. Depremlerde en büyük sorun da burada ortaya çıkıyor. Ayrıca bina dış yüzeyindeki ısı yalıtımı eksikliği nedeniyle yaşanan nemlenme de binaya zarar veriyor. Su yalıtımına ilişkin mevzuat 1 Haziran 2018’de devreye girdi. Bu tarihten sonraki binalarda su yalıtımı yapmak zorunlu. Su yalıtımı olmayan binalarda da bir an önce bu konuda harekete geçilmeli.

Kentsel dönüşüm süreci güvenli, enerji verimli, çevreye duyarlı, sağlıklı ve konforlu yapılara sahip olunması için bir fırsattır. Kentsel dönüşümün dışında kalan milyonlarca binanın da yalıtımla korunması gerekiyor. Tüketicinin alım gücünü desteklemek amacıyla yalıtım kredisi kampanyasının hayata geçmesini bekliyoruz. Bu çerçevede bir an önce bu kampanyanın hayata geçirilerek ülkemizde ısı yalıtımı seferberliği başlatılması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’deki tüm binaların yalıtımlı hale getirilmesiyle (en az C sınıfı binalar) her yıl 9 milyar dolar tasarruf elde edilebilir.”

Kaynak: Anadolu Ajansı

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI