Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 81 il valiliğinden ve belediyelerinden riskli alan ve yapıların belirlenmesini istendi., öncelikle birinci derece deprem bölgelerinde yer alan illerden başlayacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın talimatıyla gönderilen yazıyla, 81 ilin valilik ve belediyelerinden riskli alan ve yapıların tespitine başlamaları istendi.
Bakanlık riskli alanların belirlenmesi çalışmalarına, öncelikle birinci derecede deprem bölgelerinde yer alan illerden başlayacak.
Öncelikli tespiti yapı malikleri yapacak
Afet riski altındaki alanların dönüşümü konusunda gönderilen yazıya göre, riskli yapıların tespiti, öncelikle yapı malikleri ve kanuni temsilcileri tarafından yaptırılacak. Riskli olduğu bilimsel raporla tespit edilen, idareye veya Bakanlığa bildirilen yapılar üzerinde 6306 sayılı Kanun'un 6. maddesi ile ilgili diğer maddeleri çerçevesinde yenileme ve dönüşüm faaliyetlerini kendileri yapabilecek. İhtiyaç duyulması halinde Bakanlık ve idare gerekli desteği sağlayacak.
Bakanlık süre vererek, hak sahipleri veya kanuni temsilcilerinden riskli yapıların tespitini isteyecek. Verilen sürede yaptırılmaması durumunda tespitler Bakanlıkça veya idarece yapılacak. Aciliyet gerektiren riskli yapıların belirlenmesi, yapı maliklerince yapılabileceği gibi idarelerce maliklerin tasarrufu beklenilmeden de gerçekleştirilecek.
Riskli yapı tespitine 15 gün içinde itiraz edebilecek
Bakanlıkça veya idarece yaptırılan riskli yapı tespitlerinde, karşı malikler veya kanuni temsilcilerince 15 gün içinde çevre ve şehircilik il müdürlüklerine itiraz edebilecek. İl müdürlükleri tarafından Bakanlığa iletilecek itirazlar, Bakanlık tarafından kanun kapsamında belirlenen teknik heyet tarafından değerlendirilecek.
Lisanslandırılacak kuruluşların yelpazesi genişledi
Riskli yapılar kanundaki yetki çerçevesinde belediyeler, il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri, büyükşehir ilçe belediyeleri ile çevre şehircilik il müdürlükleri tarafından tespit edilecek.
Müracaatları halinde, tecrübeli en az iki inşaat mühendisi ile bir jeoloji veya jeofizik mühendisi istihdam eden üniversiteler, inşaat, jeoloji ve jeofizik mühendisleri odaları ve belediye şirketleri de lisanslandırılacak. Ayrıca sivil toplum kuruluşları ve diğer gerçek ve tüzel kişiler de en az iki inşaat mühendisi ile bir jeoloji ve jeofizik mühendisi bulunması halinde teknik ve mali şartları taşımaları halinde lisanslandırılacak.
Tespitler, uygulama yönetmelikleri hazırlanıncaya kadar 6 Mart 2007 tarihinde 26454 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik'teki “Mevcut Binaların Değerlendirilmesi ve Güçlendirilmesi” hükümleri kapsamında yapılacak.
Tasarım projelerinde bakanlığın onayı aranacak
Riskli yapıları belirleyen belediyelerin ve il özel idarelerinin ekipmanları ve kadro yetersizliği durumunda riskli yapıları valilikler belirleyecek. Belirlenen riskli alan ve yapıların imar ve kentsel tasarım projelerini belediye ve il özel idareleri kendileri yapacak, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına sunacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı riskli alanların daha çabuk belirlenmesi için 1. deprem bölgesinde yer alan İstanbul, İzmir, Bursa, Sakarya ve Kocaeli'nin ilçe belediyelerine yetki devri yaptı.