6 Ocak 2025 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerTürkiye'nin En Pahalı Ticarethanesi!

Türkiye’nin En Pahalı Ticarethanesi!

EVA Gayrimenkul Değerleme'nin araştırmasına göre Kapalıçarşı'daki dükkan fiyatları İstanbul'un en popüler perakende caddelerindeki ticari mekanlardan çok daha değerli
 
Türkiye'nin en pahalı ticari mekanı Kapalıçarşı
 
EVA Gayrimenkul Değerleme A.Ş.'nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre günümüzde inşa edilen AVM’lerin bir bölümü çeşitli yanlış seçimlerden ötürü fonksiyonunu yitirirken, 550 yıllık Kapalıçarşı bir günde yaklaşık yarım milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Kapalıçarşı'nın Kalpakçılar Caddesi 
ise yalnızca İstanbul'un değil dünyanın en pahalı ticari mekanlarınından biri. 
 
Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşları arasında yer alan EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş.'nin Lisanslı Değerleme Uzmanı Deniz Şahinkaya'nın gerçekleştirdiği araştırma, AVM çılgınlığının yaşandığı İstanbul'da sessiz sedasız büyük cirolara ulaşan ve rekor dükkan fiyatlarına sahip Kapalıçarşı'nın önemini gözler önüne seriyor.  
 
Çağlara meydan okuyor
Perakende ticari hayatta Türkiye'nin en büyük değerinin Kapalıçarşı olduğunu ifade eden Şahinkaya, 1461 yılında inşasına başlanan Kapalıçarşı'da bugün 64 cadde ve sokak, iki bedesten, 16 han ve 11 ana kapı bulunduğunu, 30 bin metrakare büyüklüğündeki çarşıda 3.600 dükkanın yer aldığının altını çiziyor. Şahinkaya, halihazırda çeşitli yanlış tercihlerden dolayı modern AVM'lerin bir bölümü kısa bir zamanda fonksiyonlarını yitirirken, günde 500.000 kişi tarafından ziyaret edilen Kapalıçarşı'nın her yıl rekor üstüne rekor kırdığını belirtiyor.  
 
Lonca mantığı çerçevesinde aynı işi yapan meslek erbabının belli bir sokakta faaliyet gösterdiğini, bu nedenle sokak isimlerinin günümüze yorgancılar, kalpakçılar, aynacılar, terlikçiler, fesçiler, keseciler olarak geldiğini kaydeden Şahinkaya, ancak tarih içinde yaşanan değişimlere Kapalıçarşı'nın hızla ayak uydurduğunu, örneğin Kalpakçılar Caddesi'nde bugün sadece kuyumcuların faaliyet gösterdiğini kaydediyor.  
 
İstanbul'un Champs Elysées’si Kalpakçılar Caddesi
Kapalıçarşı'daki ticari mantığın arkasında gelenek ve göreneğin önemli bir rolü olduğunu ifade eden Şahinkaya, çarşıda hala dükkan satış fiyatlarının kilo altın üzerinden yapıldığını, dükkan satışa çıkarılmadan önce nezaketen komşu dükkan sahiplerine alıp almayacaklarının sorulduğunu ve satışların bu mantık doğrultusunda sessiz sedasız yapıldığını belirtiyor.
 
Söz konusu ticari mantık çerçevesinde kuyumcuların faaliyet gösterdiği Nuruosmaniye’den Beyazıt Kapısı’na uzanan Kalpakçılar Caddesi’nde bir dükkan fiyatının 65 ila 85 kilo altın arasında değiştiğini söyleyen Şahinkaya, ortalama 5-7 m2 arasında olan dükkanların fiziken küçük, ticari açıdan ise büyük olduğuna vurgu yapıyor. Şahinkaya, Türk lirasına çevrildiğinde dükkanların satış metrekare fiyatının metrekarede 400 bin ila 725 bin ABD dolarına karşılık geldiğini söylüyor. Bu fiyatların Kalpakçılar Caddesi'ni dünyanın en değerli ticari lokasyonlarından biri haline getirdiğinin altını çiziyor.
 
Dünyanın en pahalı ticari mülklerinin New York 5. Cadde, Hong Kong Causeway Bay ve Paris Champs Elysées'de olduğunu belirten Şahinkaya, bu mekanlarda metrekare fiyatlarının 700 ila 900 bin ABD doları arasında değiştiğini, Kalpakçılar Caddesi'nin de aynı statüde olduğunu kaydediyor. Ancak Kalpakçılar Caddesi'nin dünya genelinde yapılan emlak araştırmalarında pek dikkati çekmediğini ifade eden Şahinkaya, bunun nedeninin caddenin bir perakende caddesi gibi algılanmaması, lokasyonun, kendine özgü hedef kitlesi ve yapısı olan modern AVM statüsünde görülmemesinden kaynaklandığını belirtiyor. 
 
İstanbul'un popüler caddelerinden daha popüler
İstanbul'un en popüler perakende caddelerinde ortalama metrekare fiyatlarının 30 binle 130 bin dolar arasında değiştiğini ifade eden Şahinkaya, bu rakamların Bağdat Caddesi'nde ve İstiklal caddesinde  30 bin ila 130 bin dolar, Abdi İpekçi Caddesi'nde 60 bin ila 110 bin dolar arasında değiştiğini, Kapalıçarşı Kalpakçılar Caddesi ile kıyaslanamayacağının altını çiziyor.  
 
Şahinkaya, Kapalıçarşı'nın 'Grand Bazaar' namıyla dünya çapında bir üne sahip olduğuna da dikkat çekiyor.Her yıl İstanbul'a gelen yabancı turistin önemli bir miktarının  Kapalıçarşı'yı ziyaret etmeden ülkeyi terk etmediğini de sözlerine ekliyor.  
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI