19 Kasım 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerTürkiye'nin İlk Resmi Güneş Enerjisi Santrali!

Türkiye’nin İlk Resmi Güneş Enerjisi Santrali!

 

Türkiye’nin ilk resmi güneş enerjisi santralini IBC SOLAR kurdu.MEDAŞ için kurulan santral, 200 KW gücünde. 350 bin Euro’ya mal olan santral sayesinde doğayla tamamen barışık temiz enerji üretilecek.

IBC SOLAR, Türkiye’nin ilk resmi güneş enerjisi santralini Temmuz ayında Konya’da faaliyete geçirdi. Konya’nın yanı sıra Aksaray, Karaman, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir illerinin elektrik dağıtımını yapan MEDAŞ için kurulan santral, 200 KW gücünde. 350 bin Euro’ya mal olan santral sayesinde doğayla tamamen barışık temiz enerji üretilecek

Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda uzman olan IBC SOLAR, Türkiye’nin ilk resmi güneş enerjisi santralini Temmuz ayında faaliyete geçirdi. Konya’nın yanı sıra Aksaray, Karaman, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir illerine elektrik dağıtan Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ) için kurulan güneş enerjisi santrali 350 bin Euro’ya mal oldu. 3 bin 500 metrekarelik bir alana kurulan ve Mayıs ayında yapımına başlanan santral iki ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak üretime geçti.

Güneş enerjisi santrali kurmak konusunda Alarko ve Cengiz Holding ortaklığındaki MEDAŞ’tan teklif aldıklarını ve hemen çalışmalara başladıklarını söyleyen IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, “Araştırmalarımız sonucunda Konya’nın Avrupa’daki birçok bölgeye kıyasla daha fazla güneş alan ve kusursuz ışıma değerleri sunan bir bölge olduğunu belirledik. Aynı zamanda, örnek uygulamalara imza atmak isteyen MEDAŞ’ın doğayla barışık, temiz ve çevreci enerji üretimine verdiği önemi de dikkate aldık” dedi. IBC SOLAR Türkiye tarafından kurulan Türkiye’nin ilk resmi güneş enerjisi santralinin, 200 kilovat (KW) gücünde olduğunu belirten Bali, “Bu yatırım Türkiye’de bir ilk. Ürün kalitesi ve teknolojik standartlar açısından sektör adına örnek uygulama olarak kabul edilecek santralde doğayla tamamen barışık temiz enerji üretilecek. Santralde üretilen elektriğin MEDAŞ’ın iç tüketimi dışında kalan kısmı doğrudan ana şebekeye aktarılıyor. Santralin ürün kalitesi ve teknolojik standartlarıyla pek çok kişi ve kuruluşa örnek olacağını düşünüyoruz. Zaten gelen talepler de bu görüşümüzü doğrular nitelikte” diye konuştu.  

Ürünler 10 yıl garantili

MEDAŞ tesisleri dahilinde hayata geçirilen projede kullanılan ve IBC SOLAR markasını taşıyan tüm ürünlerin 10 yıl üretim hatalarına karşı garantili olduğunu vurgulayan Bali, santral için 25 yıl boyunca enerji üretme garantisi verildiğini de sözlerine ekledi. Bali, kullanılan fotovoltaik panellerin sektörde standart üstü olarak kabul edilen ve her biri 2.000 saati aşan optik ve laminasyon kalite testlerinden geçirildiğini bildirdi.

Yerli firmalarla çalışıldı

Hayri Bali’nin verdiği bilgiye göre dünya standartlarında üretilen yerli alüminyum taşıyıcı profillerin tercih edildiği projede ayrıca elektrik bağlantı sistemlerinde de alanlarında uzman ve tecrübeli Türk firmalarıyla işbirliği yapıldı.
Almanya’da son dönemde kullanılmaya başlanan ‘Uzaktan İzleme ve Müdahale Sistemi’nin de bu proje dahilinde Türkiye’de ilk kez uygulandığını dile getiren Bali, “Sözkonusu sistem sayesinde üretim ve performans hataları anlık olarak tespit edilebildiği gibi, üretilen elektriğin şebekeye aktarılan miktarı da ihtiyaca göre kontrol edilebilmektedir” dedi.

Yönetmelik çıktı, yatırımlar hızlandı

Geçtiğimiz Mart ayında ‘Enerji Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik’in yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmanın önünün açıldığını belirten Bali şöyle devam etti:
“Yeni yönetmelikle birlikte Türkiye’de ister tüzel, ister gerçek kişi olsun herkes sahip olduğu kaynakları kullanarak ihtiyacı olan elektriği üretebilecek, fazlasını dağıtım şirketine satabilecek. Bu durum güneş enerjisi bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak kabul edilen Türkiye’de enerji sektörünün gelişmesini sağlayacak.”

Elektriğin fazlası satılabilecek

Yeni düzenleme ile büyük üreticilerin yanı sıra küçük tüketicilerin de bir araya gelerek güneş enerjisini elektriğe çeviren fotovoltaik sistemler kurabileceğini ifade eden Bali, “Bu sayede büyük sitelerin, yazlıkların, ticarethanelerin, fabrikaların ve turizm tesisleri elektrik ihtiyacını karşılayabilecekler. Hatta ürettikleri fazla elektriği de satarak ek bir gelir elde edecekler” diye konuştu.

Milliyet

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI