Uluslararası hukuki tanıma göre hiç bir devlet tarafından vatandaş olarak sayılmayan kişiler olarak tanımlanan vatansızların kişisel statüleri daimi ikametgahının olduğu ülkenin kanununa göre düzenleniyor. Dünya genelinde sayıları 12 milyona yaklaşan vatansızların Türkiye’ye turist olarak gelmeleri için bulundukları ülkenin verdiği “vatansız” pasaportu ile Türk konsolosluğundan vize almaları yeterli oluyor.
Bu yılın Ocak-Ağustos arasını kapsayan 8 aylık döneminde Türkiye´yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.7 artış göstererek 31 milyona yükselirken, gelen turistlerin içinde 64 bin 246 kişi de herhangi bir ülkeden vatandaşlığı olmayan vatansız’lardan oluşuyor. Bu rakam Türkiye’ye gelen vatansız turistlerin geçen yıla göre yüzde 27 arttığını gösteriyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğ verilerine göre dünya genelinde en çok “vatansız” statüsünde insan barındıran ülkelerin başında Bangladeş, Butan, Kamboçya, Fildişi Sahilleri, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Dominik Cumhuriyeti, Hindistan, Kenya, Letonya, Estonya, Malezya, Moritanya, Myanmar, Nepal, Brunei, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Irak, Suriye, Lübnan, Tayland ve Cezayir geliyor.