İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’in güney- batısında Doğanbey burnu ve Gaziemir arasında yer alan Tuzla fayına dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’de 2 bin yıldır kırılmayan Tuzla fayının kırılma ihtimalinin yüksek olduğunu ve fayın da yaklaşık 7.1’e kadar deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
İzmir’deki 5 fay üzerinde yaklaşık 6 yıldır çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Sözbilir; İzmir, Güzelbahçe, Yağcılar, Seferihisar ve Tuzla fayları ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını ifade ederek fayın kırılma ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı.
İzmir fayındaki son depremin 1688 yılında meydana geldiğini söyleyen Sözbilir, “Yaklaşık 340 yıl geçmiş. O fayın deprem tekrarlama aralığı biraz daha geniş, yaklaşık bin yıla yakın. Dolayısıyla İzmir fayının da yakın bir gelecekte kırılma şansı olmadığını düşünüyorum ama İzmir’deki Tuzla fayı 2 bin yılda bir kırılan bir fay ve 2 bin yıldır kırılmadığını görüyoruz. Dolayısıyla Tuzla fayı açısından İzmir’in deprem tehlikesinin değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
Tuzla fayının İzmir’in en uzun faylarından biri olduğuna dikkat çeken Sözbilir, denizde ve Doğanbey’de başlayıp kuzeyde de Bornova’ya kadar devam eden fayın yaklaşık 50 kilometre uzunluğa sahip olduğunu ifade etti. Sözbilir, “Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1’e kadar deprem üretme potansiyeline sahip. 2 bin yıldır kırılmadığı için fayın yakın bir zamanda kırılma ihtimali yüksek” diye konuştu.