Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı 6502 sayılı "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" tüketiciler lehine pek çok yeni düzenlemeyi içinde barındırıyor. Onaylanan Tüketicinin Korunmasına İlişkin Kanun ve gayrimenkul sektörüne etkileri hakkında Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya şunları söyledi.
“Gayrimenkul sektörü özellikle 2010 itibariyle yeniden bir büyüme trendi yakaladı. Önümüzdeki dönemi konut sektörü için gelişime son derece açık bir dönem olarak görüyoruz. Sektör; yarattığı hacim, sektörel istihdam ve dolaylı istihdam ile Türkiye’nin lokomotif sektörüdür. Ekonomiye etkileri gözle görülür büyüklükteki gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren Tüketicinin Korunmasına İlişkin Kanun tüketiciler lehine birçok unsuru içinde barındıracak şekilde yeniden düzenlendi ve kanun olarak onaylandı. Uygulamada nelerle karşılaşılacağı zaman içerisinde belli olacak. İnsanı merkeze alan bu çalışma ile tüketicilerin sahip olduğu haklar ile ilgili düzenlemeler yeniden yapılırken bir taraftan da ekonomik faaliyetlerin devam ettirilmesi göz önünde bulundurulmuş. Bizler de sektörün büyük oyuncuları olarak yola çıkarken önceliğimizi “insan” olarak belirledik ve ‘en büyük değerimiz insan’dır. Bu nedenle toplumsal fayda ve ortak değer yaratma adına bu kanunun tüketiciler için olumlu olduğunu düşünüyoruz.”
Uğur Dumankaya, yeni Tüketicinin Korunmasına İlişkin Kanun’da yer alan maketten satış konusunda sözlerine şöyle devam etti. “Maketten satışlar sektörde tüketiciler için olumsuzluklara neden oluyordu. Kanunla getirilen yeni düzenlemelerle üreticilerin mağduriyetinin önüne geçilecek. Aynı zamanda sektördeki haksız rekabeti de ortadan kaldıracak. Markalı konut üreten ve kurumsal olarak çalışan firmalar için maketten satışlarda herhangi bir sıkıntı yaşanması zaten söz konusu değil. Maketten satış sektörün önemli finansal araçlarından biri. Bu sebeple maketten satış, sektörü döndüren, el üstünde tutmamız gereken bir sistem. İnşaat başlarken satın alan tüketiciler neredeyse daireleri maliyet fiyatına alıyor. Bir yerde firmanın ortağı oluyor. Bu sebeple maketten satış aslında tüketiciyi mağdur eden değil tüketiciye kazandıran bir çalışma sistemi.
Kanun’da da yer alan teslim süresinin 36 aya çıkarılmasına da değinen Dumankaya, teslim sürelerinin uzatılmasının sektör için olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. " Teslim sürelerinin 36 aya çıkarılması sektör için iyi bir gelişme. Bir de Kanun’da yer alan inşaatı tamamlama sigortası uygulaması konusu var. Burada sigorta sektörüne büyük görev düşüyor. Sigorta şirketi, tüketiciyi de üreticiye mağdur etmeden, iki tarafın da haklarını koruyacak modeller geliştirmeli” dedi.