Kadir Has Üniversitesi endüstri mirasının korunmasını amaçlayan, bu alanda bilgi, deneyim ve yenilikçi fikirlerin paylaşımını teşvik eden uluslararası bir projenin öncülüğünü üstleniyor: “Kentsel Gelişme için Bir Kaynak Olarak Endüstri Mirasının Sürdürülebilir Yönetimi” (CONSIDER) adı verilen proje, Avrupa Birliği Ufuk 2020 RISE Programı’ndan 1,2 milyon tutarında fon almaya hak kazandı. Çalışmalarına Ekim 2021’de başlayan proje dört yıl sürecek.
Avrupa’nın birçok kentinde terk edilmiş endüstri yapıları, atıl durumları nedeniyle ekonomik, çevresel ve kültürel anlamda bir kayba neden oluyor. Oysaki endüstri mirası kapsamındaki alanların kentsel gelişme planlarıyla bir arada ele alınması ve söz konusu alanların korunarak kente bir kaynak oluşturması amacıyla, sürdürülebilir bir yönetim modeli geliştirilmesi gerekiyor.
Kadir Has Üniversitesi endüstri mirasının korunmasını amaçlayan, bu alanda bilgi, deneyim ve yenilikçi fikirlerin paylaşımını teşvik eden uluslararası bir projenin öncülüğünü üstleniyor. “Kentsel Gelişme için Bir Kaynak Olarak Endüstri Mirasının Sürdürülebilir Yönetimi” başlıklı ve kısaca CONSIDER adı verilen proje, Avrupa Birliği Ufuk 2020 RISE Programı’ndan 1,2 milyon tutarında fon aldı. Projenin ortakları arasında Avrupa Birliği ve Ortadoğu ülkelerinden üniversiteler, belediyeler, kent konseyleri, miras alanları ve sivil toplum örgütleri bulunuyor.
Ekim 2021’de başlayan ve dört yıl sürecek olan CONSIDER projesinin amacı, Avrupa Birliği içindeki ve dışındaki ülkelerde kazanılan deneyimleri araştırmak, mirasın korunması için yenilikçi fikirler geliştirip paylaşmak, endüstri mirasının sürdürülebilir yönetimini ve modern kent yaşamına kazandırılmasını sağlamak.
Projenin koordinatörlüğünü üstlenen Kadir Has Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi ve UNESCO Dünya Miras Alanlarının Yönetimi ve Tanıtımı Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Yonca Erkan, endüstri mirası alanındaki Batı Avrupa ve Kuzey Amerika merkezli çalışmaların ve tartışmaların bu proje vesilesiyle Doğu Akdeniz ve Doğu Asya’ya taşınacağını söylüyor.
Proje kapsamında akademi, sivil toplum ve yerel yönetimlerin ortaklığıyla, İngiltere, Almanya, Avusturya, Türkiye, İsrail ve Çin’e uzanan bir coğrafyadaki örnekler ve deneyimler üzerinde çalışmalar yapılacak.