24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerUluslararası Su Konferansı ‘Mavi Barış’ için toplandı

Uluslararası Su Konferansı ‘Mavi Barış’ için toplandı


Turkish Review Dergisi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Ortadoğu’da Mavi Barış – Uluslararası Medya Konferansı” nda gelecekte yaşanacak su krizine yönelik uyarılarda bulunuldu. Konferansta mevcut trendlerin devam etmesi halinde su zengini ülke kalmayacağının altı çizildi ve Ortadoğu ülkeleri su kaynaklarının yönetişimi ve su konusunda haber yapan gazetecilerin bir network kurması çağrısında bulunuldu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Turkish Review Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Kerim Balcı, amaçlarının su konusundaki bilgi paylaşımı yoluyla su konusuna çözüm üretecek üst yapıların ortaya çıkmasını sağlamak olduğunu söyledi. Balcı bu üst yapıların zamanla diğer sorunların da üstesinden gelebileceğini kaydetti. Dünyanın Soğuk Savaş sonrasında yep yeni bir sözlüğe ihtiyaç duyduğunu söyleyen Balcı, bu sözlükte Mavi Barış diye bir kelimenin olmasını arzu ettiklerini kaydetti. Balcı bu ihtimale bir örnek olarak kömür ve çelik üretimi konusunda bir araya gelen beş ülkenin zamanla Avrupa Birliğini ortaya çıkarmış olmasını gösterdi.
Stratejik Öngörü Grup Başkanı Dr. Sundeep Waslekar ise, su konusunun hali hazırda kriz boyutunda olduğunu, bu krizden çatışmanın da barışmanın da çıkabileceğini söyledi. Waslekar, tercihin bölge halklarında olduğunun altını çizdi ve medyayı su ile alakalı daha barışçıl ve yapıcı bir dil kullanmaya çağırdı. İstanbul Üniversitesi Hidrojeoloji Mühendisi Prof. Dr. Murat Özler ise, yakın bir gelecekte Ortadoğu’yu ve Türkiye’yi etkileyecek bir global iklim değişliği yaşanacağına dikkat çekti. Bu yüzyılın sonunda bölgeyi ciddi bir kuraklık beklediğini belirten Özler, acil önlem uyarısında bulunarak şunları söyledi:  “ Yakın bir gelecekte kuraklık gittikçe artacak ve su kaynakları azalacak. Bu da yağışın daha az buharlaşmanın daha fazla olması, yeraltı sularının hızla tükenmesi demek. Bu azalma yüzyılın sonunda yüzde 20’nin altına düşeceği tahmin ediliyor.”  Ekvatora ve Ortadoğu’ya gittikçe kuraklığın daha etkili olacağının altını çizen Özler, Ortadoğu’ya suyun kaynağı Türkiye’de bulunan Dicle ve Fırat üzerinden gittiği hatırlatarak sözlerine şu şekilde devam etti: “Şöyle bir gerçek var ki, Türkiye’nin şu an ki nüfusu 75 milyon ve yaklaşık 20-30 yıl sonra 100 milyona ulaşması bekleniyor. Nüfus artışı ile yağış ve kullanma suyu miktarındaki değişme nedeniyle su azalacak. Bir yandan tüketim artacak. Şu anda kişi başına düşen kullanma su miktarı 1400 metre küp, gelecekte 700-800 metre küpe düşecek. Gelecekte su fakiri durumuna geleceğiz.”


İki gün boyunca sürecek konferansa, aralarında İsviçre Global İşbirliği Yönetim Kurulu Başkanı Michel Mordasini, İsveç Büyükelçiliği Ateşesi Annika Palo, Gulf News Ortadoğu Masası Şefi Abbas al-Lawati All4Syria Editörü Dr. Ayman Nour, Jordan Times Genel Yayın Yönetmeni Samir Barhoum, Kürdistan News Gazetesi Editörü Stran Abdullah, Al-mayadeen Televizyonu Yazarı Haytham Mouzahem, Hürriyet Daily News eski Editörü David Judson, Al Jazeera Türk Editörü Ayşe Karabat, Türkiye Devlet Su İşlerinden Uzmanı, Türk Su Enstitüsü Başkanı Dr. Ahmet Saatçi,   Avusturya Danube Havzası Yönetici Asistanı Phillip Weller, İsviçre Rhine Hidrolojik Komisyonu eski Başkanı Prof. Dr. Manfred Spreafico, DSİ Eski Genel Müdürü, ve Dünya Su Konseyi Türkiye Başkan Yardımcısı Prof. Doğan Altınbilek, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan, Lübnan, Litani Su İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selim Catafago, Irak Meclis Üyesi Safia Al Suhail, Hürriyet Daily News Köşe Yazarı Iman Al Fares, Editor, Al Rai Gazetesi Editörü katıldı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI