16 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaManşet"Üniversitelere Gayrimenkul Sektörü İhtiyaçlarına Göre Açılım Öneriyorum!.."

“Üniversitelere Gayrimenkul Sektörü İhtiyaçlarına Göre Açılım Öneriyorum!..”

Gayrimenkul Proje Geliştirme, Pazarlama ve Satışı konusunda sektörün deneyimli ismi Bilge Özdemir Üniversitelerin Gayrimenkul Sektöründeki yerine dikkat çekerek emlakdream.com için öngörü ve önerilerini kaleme aldı.

Hizmetinden; Ürününe yüzlerce farklı pazarlama ve satış anlayışı gerektiren sektörlerin içinden  Gayrimenkul / İnşaat sektörünü çekip, eğitim açılımı öneriyorum. Üniversitelerde  ön lisans, lisans, yüksek lisans bölümlerinde “pazarlama ve satış yönetimleri“ eğitsel olarak destekleniyor.

Gayrimenkul/İnşaat Sektörüne yönelik  Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okullarında “Emlak ve Emlak Yönetimi“ ön lisans “gayrimenkul yönetimi – Gayrimenkul Geliştirme -Gayrimenkul Değerlemesi ve Finansmanı”yüksek lisans MBA in “Real Estate“ programları bulunurken, 4 yıllık lisans programı ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor.

Ön lisans ve yüksek lisans programlarının arzu edildiği şekilde talep görmediğini, İstanbul ve metropollerde  gayrimenkul sektörüne yönelen eğitim kurumlarının sayılarının yetersiz olduğunu düşünüyorum.

Gayrimenkul Sektörü  tanımı gereği içinde; ofisinden, mağazasına, dükkanından, depo alanlarına, avm’sinden, hastane – oteline farklı ticari gayrimenkulleri, konutlar kendi içinde farklılıkları, arsalar, devre mülkler, paylaşım ofisleri gibi farklı disipleri, anlayışları taşımaktadır… Bu farklılıklar  içinde ön lisans anlayışının “emlak“ üzerine kurulması, algısal olarak “emlakçılığı“ çağrıştırmaktadır.

Emlakçılık; ülkemizde meslek grubu olarak arzu edilen değeri / saygınlığı görememekte; gayrimenkul sektöründe “proje pazarlama ve satış“  açılımı farkındalık yaratamamaktadır.

1980 yılında Artvin – Borçka’ dan İşletme Fakültesini kazandığımda, fırıncı Ziya Amca; “uşağım biraz daha çalışıp anan gibi hoca olsaydın“ demişti. Bugün bakıyorum hükümet kademesinin yarısı işletme fakültesi mezunu.

Türkiye genelinde yaklaşık 200 bini bulan inşaat firması, geliştirdikleri projeler ile Türk ekonomisine yön verirken, 2 milyona yakın istihdam gücü ile ekonominin lokomotifini oluşturmaktadır.

1 bloktan siteye… siteden projeye… projeden; kent ölçeğine, gayrimenküller modern ofislerde pazarlama ve satış kadroları ile satılmaktadır. Bu satış geleneği, sektörel olarak kabul görmeye başlamış, ihtiyaç sahipleri proje pazarlama ve satış ofislerini aramaya başlamıştır. Gayrimenkul sektöründe; sektör eğitimli kadrolara  ihtiyaç duymakta ve bu ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.

İstanbul’ da  büyük ölçekli  250 civarındaki farklı projede konumlu satış ofislerinden proje ölçeklerini daralttığımızda, metropoller ve Türkiye geneline yaydığımızda “pazarlama ve satış“ ofisleri için yerli ve yabancı potansiyel müşterilere hizmet verebilecek ciddi boyutta istihdam ihtiyacı olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır.

Proje satışını; “Birinci El“ olarak konumlandırdığımızda, karşımıza “İkinci  El“ pazarı ve emlakçılar çıkmaktadır. İşte bu noktada, yarım milyona yakın kayıtlı ve kayıtsız aracılık hizmetinde bulunan bir yapı  bulunmaktadır.

Üniversitelere, Yükseköğretim Kurulu’na, Kamuda söz sahibi olanlara “ emlakdream.com “ aracığı ile sesleniyorum;  Gayrimenkul Sektörü; pazarlama ve satış ofislerinde istihdam edeceği, sektörel eğitim ile donatılmış gençlere ihtiyaç duyuyor.

Zaman zaman “Akademi“ açılımları ile, sektör kendi kendine  çözümler üretmeye çalışmaktadır; oysaki kalıcı çözüm Gayrimenkul Sektörü Aktörlerinin, Yerli ve Yabancı Emlak Organizasyonlarının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emlak Konut, TOKİ, KİPTAŞ ve Belediye İştiraklerinin,  GYODER, KONUTDER, İNDER gibi gayrimenkul sektörünün  çatı derneklerinin, eğitim kurumları ile yapacağı işbirliği ile geliştirilebilinecektir.

4 yıllık Lisans; Eğitim müfredatları, derslerin nitelikleri, sektörel staj olanakları ve mezuniyet sonrası iş olanakları birlikte oluşturulabilinecek, değişebilecek şartlara göre her yıl yeniden düzenlenebilinecektir.

Başlangıç için; 4 yıllık lisans programlarında “gayrimenkul pazarlama ve satış“ bölümleri açılarak ve/veya mevcut pazarlama satış eğitimlerine sektörel katkılar ile  yön verilebilinecektir. Geliştirilecek Lisans sistemi; ön lisans ve yüksek lisansı daha anlamlı ve tercih edilebilir noktaya taşıyacaktır.

GYODER’ in atmakta olduğu adımlar gibi, Gayrimenkul Sektörü ile Eğitim Kurumları; Sekörel ihtiyaçları takip edebilmek için Eğitim Kurumlarıile Gayrimenkul Sektörü  sürekli  koordinasyon içinde olmalıdır.

Bu vesile ile, yüksek öğrenim tercihlerde bulunan gençlere, eğitim gönüllülerine ve eğitim kurumlarına  başarılar diliyorum. 

 Bilge Özdemir

Marketing and Sales Solution Partner of Real Estate Projects & Constuction Business

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI