İzmir’in Urla ilçesindeki karantina adası, Osmanlı döneminde kolera, veba, tifo, sarı humma, çiçek gibi salgın hastalıklarda önleyici oldu.
Urla’daki karantina bölgesi, 1865’te Fransızlara yaptırıldı. Ticaret ve yolcu gemileriyle hac için gelen gemilere yönelik planlandı. Gemiler ada açıklarında demir atıyor, yolcular da filikalarla karaya taşınıyordu. Daha sonra merkezdeki soyunma ve banyo bölümlerine alınıyorlardı. Doktor kontrolünden geçirilen yolcular herhangi bir hastalık tespit edilmezse konaklama bölümünde ortalama 8 ile 10 gün boyunca karantinaya alınıyorlardı. Hasta olanlar ise tedavi edilmek amacıyla özel bölümlerde kontrol altında tutuluyorlardı. Ortalama 600 kişilik kapasitesi olan merkez uzun yıllar salgın hastalıklarla mücadele için kullanıldı.
1950’lerde Deniz ve Güneş Enstitüsü, 60’larda Kemik ve Mafsal Hastalıkları Hastanesi olarak kullanılan, 1986’da Urla Devlet Hastanesi’ne dönüştürülen karantina adası, Türkiye Hudut ve Sahilleri Genel Müdürlüğünün restorasyon çalışmalarıyla müzeleştirilecek.