Düzce’de doğanın korunması, katı atıkların dönüşümünün sağlanması ve düzenli depolanması amacıyla önemli bir adım atıldı. Temeli atılan Düzce İli Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisleri’nin düzenli depolamaya ilişkin bölümünün bir yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Düzenlenen törende bir konuşma yapan Düzce İli Belediyeler Katı Atık Birliği Başkanı İsmail Bayram, ‘ Düzce’de tarihi bir gün yaşanıyor. İl genelinde 11 belediyenin katı atıkları için vahşi depolama devri sona eriyor.’ dedi.
Kısa adı DİBKAB olan ve Düzce, Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı, Yığılca, Beyköy, Boğaziçi ve Konuralp Belediye Başkanlarının üye olduğu Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği’nin, Hecinler mevkiindeki Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi’nin temel atma töreninde ilk konuşmayı DİBKAB Başkanı ve Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram yaptı. Düzce’nin en önemli sorunları arasında yer alan katı atık sorununun sona erdireceklerini belirten Bayram konuşmasında şu sözlere yer verdi;
Düzce’de bugün ‘tarihi’ bir gün yaşıyoruz
“Yıllardır çözümsüz durumda olan, kangren haline gelen, Düzce’nin en önemli sorunları arasında yer alan katı atık, halk deyimiyle çöp problemi sona eriyor. Biliyorsunuz ki, ülkemizde çevre sorunları her geçen gün artmakta ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Katı atıkların kontrolsüz bertarafı çevre sorunlarımızın ciddi bir kısmıdır. Yapılan hesaplara göre de, ülkemizde kişi başına düşen katık atık miktarı 1,38 kilogramdır. Bunu yerleşim yerleri nüfusları ile değerlendirdiğimizde ne denli yüksek miktarda çöpün oluştuğu ortaya çıkmaktadır. İlgili yasa ve yönetmeliklere göre katı atıkların üretici ve taşıyanları tarafından çevrenin olumsuz yönde etkilenmesine sebep olacak yerlere dökülmesi yasaktır. Ancak, ne yazık ki, halen katı atık olarak adlandırdığımız çöpler belediyelerimiz tarafından ideal bir şekilde toplanamamakta ve bertaraf edilememektedir.
Yine halk deyimiyle çöpler vahşi depolama ile depolanmaktadır. Bugün, ülkemizde katı atıkların toplanması, taşınması ve geri kazanılması ile çevre ve insan sağlığına olumsuz etki yapmadan nihai bertarafına ilişkin yükümlülük, yetki ve sorumluluklar belediyelere verilmiştir. Düzce ilinde de çevre kirliliği oluşturan ve toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyen çevresel koşullara çözüm üretmek amacıyla bakanlar kurulu kararı ile Düzce ili belediyeleri arasında Düzce ili belediyeleri katı atık birliği kurulmuştur. Çok uzun bir süreç geçirdik. Şunu bilmenizi isterim; zoru başardık. Şu anda, Hasanlar ve Esençam köyleri hudutları dahilinde bulunan buradaki alan 309 bin metrekaredir. Bu alanın 109 bin metrekaresinde katı atık bertaraf tesisi inşa edilecektir. Daha sonraki etaplarda geri dönüşüme, enerji üretimine kadar birçok tesis daha bunlara ilave edilecektir. Amacımız bu tesisleri entegre haline getirmektir. Hedefimiz: temiz bir çevre, sağlıklı bir toplum oluşturmak; Düzce’yi daha temiz daha yaşanılır hale getirmektir.
Daha temiz, daha yeşil bir dünyada yaşamanın gelecek nesillerin en doğal hakkı olduğunun bilinci ile onların haklarını korumak bizlerin görev ve sorumluluğudur. Bu duygu ve düşüncelerle temelini atacağımız tesisin Düzce’mize, halkımıza, geleceğimize hayırlı olmasını dilerim”
Düzce Belediye Başkanı ve DİBKAB Başkanı İsmail Bayram’ın ardından Düzce Milletvekilleri İbrahim Korkmaz ve Düzce Valisi Ali İhsan Su konuşma yaptılar. Milletvekili Korkmaz ve Vali Su konuşmalarında Düzce’de en önemli sorunun çözüme kavuşması için önemli adım atıldığını söylediler. Konuşmaların ardından törene katılan protokol üyeleri tarafından temele ilk beton döküldü.
Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi Temel Atma Töreni’ne Düzce Valisi Ali İhsan Su, Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Düzce Garnizon Komutanı Albay Ramazan Akça, Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Dü