23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerVatandaşlık hakkı beklenen ilgiyi görmedi!

Vatandaşlık hakkı beklenen ilgiyi görmedi!

Dünya Gazetesi emlak muhabiri Leyla İlhan tarafından konuyla ilgili olarak kaleme alınan yazı şöyle:

Gayrimenkul sektörü Emlak Konut ve GYODER öncülüğünde 1 Şubat’ta başlayan 20 yıl vadeli konut kampanyasıyla birlikte canlandı. Yerli alıcının beklettiği alımları yeniden harekete geçiren kampanya kapsamında Emlak Konut GYO, 1.5 aya yakın bir dönemde 2 milyar 750 milyonluk satış yaparken, GYODER üyeleri ise 1 ayda bir ayda 2 milyar 100 milyon TL’lik satış yaptı.
Yerli alıcı için kampanya düzenlenirken, yabancıya konut satışını cazip hale getirmek amacıyla da 1 milyon dolarlık konut alana vatandaşlık hakkı verildi. Ancak bu düzenlemeye karşın yabancıların Türkiye’den aldıkları gayrimenkul alımlarında ise yükseliş yaşanmadı.
Gayrimenkul sektörünün temsilcileri ise vatandaşlık almak için 1 milyon Dolar olan sınırın düşürülmesiyle yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alımlarının artacağını öngörüyorlar. İlk etapta 250 bin dolarlık gayrimenkul alana oturma izni verilmesi halinde yabancılara 1 yılda 250 bin ila 500 bin arasında konut satılabileceğini ifade ediyorlar. Böylece bir yılda sadece gayrimenkul satışından 100 milyar doları aşan bir gelirin elde edilmesinin ise mümkün olacağını ifade ediyorlar.
Yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alımlarını değerlendiren Başarır İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Başarır, son zamanlarda yabancıların alımlarını Anadolu Yakası’na kaydırmaya başladığını anlattı. Anadolu Yakası’nda özellikle Bağdat Caddesi bölgesinden daire aldıklarını aktaran Başarır, ancak yabancıya konut satışını arttırmak için 1 milyon dolarlık daire alana verilen vatandaşlığın halihazırda çok teşvik edici olmadığını dile getirdi. Türkiye’de fiyatı 1 milyon dolar olan daire sayısının az olduğunu bu fiyata satılan daire sayısının en fazla 2 bin adet olduğunu savunan Başarır, “1 milyon dolar dünyada zenginlik ifadesi ve bu kitle dünyanın pek çok ülkesinde konut alma ve uzun süre kalma gücüne sahip” dedi. Dolayısıyla sektörde satışların artması için bu rakamın düşürülmesi gerektiğini ifade eden Başarır, “Eğer vatandaşlık için verilen rakamda bir düzenleme yapılamıyorsa, 250 -300 bin dolarlık daire karşılığında 5 yıllık oturma izni verilebilir” dedi.
Başarır, yabancıya oturma izni için fiyatların 250- 300 bin bandına indirilmesi halinde Türkiye’de sadece bu yıl 500 bin konutun yabancıya satılabileceğini söyledi. 250 bin dolardan satılması halinde Türkiye’ye 125 milyar dolar bir döviz girdisi sağlanabileceğini Başarır, “Ancak hala 10 milyar dolarlar hedefiyle hareket ediyoruz” yorumunu yaptı. Türkiye’nin özellikle Arap ülkeleri için rol model konumunda olduğunu belirten Alptekin Başarır, “Bu nedenle Türkiye’de ev almayı çocuklarını okutmayı önemsiyorlar. Biz bu imkanı verirsek üniversitede okuyan yabancı sayısını da aynı zamanda artmış olacağız” açıklamasını yaptı.

İSTANBUL'DAKİ KONUTLARIN YÜZDE 25’İ YABANCIYA SATILABİLİR
ESTA Construction Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Demirbilek, Türkiye’den 1 milyon dolarlık gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık verilmesinin önemli olduğunu belirterek, ancak 250 bin dolar civarında konut alana oturum, 250 bin dolar üstü rakamlarda da vatandaşlık verilmesinin konut satışlarını arttıracağını söyledi. Sertifikaların devreye girmesi, gayrimenkul alımı karşılığında ev ya da oturum izni verilmesinin yabancının özellikle İstanbul’a olan talebini arttıracağını ifade eden Demirbilek, orta dönemde İstanbul’daki konut satışlarının yüzde 25’nin yabancılara yapılmasını beklediklerini kaydetti.

1 MİLYON DOLARLIK RAKAMDA REVİZYON GEREK
Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, 1 milyon dolarlık sınırla Türkiye’nin alım gücü daha yüksek kitleyi çekmeyi amaçladığını belirterek,”Eğer rakam 300-400 bin dolar seviyesinde olursa daha fazla geri dönüş alabiliriz. Bu anlamda rakamda bir revizyon olması faydalı olacaktır” diye konuştu.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI