Orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin satışı hakkında kanunun yürürlüğe girmesinden sonra rayiç bedelleri belirleme yetkisi illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine verildi. Ancak bu kurum uzmanlarının belirlediği rayiç bedeller 'yüksek' olduğu gerekçesiyle arazi sahiplerinin tepkisini çekiyor. Muğla'da 2B kapsamına giren araziler için 5 bin lira ile 300 bin lira arasında rayiç bedel tespit edildiği belirtildi. Muğla Kadastro Müdürlüğü, il genelinde 44 bin 521 parselde toplam 131 milyon 172 bin hektar 2B taşınmazı tespit etti.
Zaman'a konuşan Köyceğiz ilçesi Toparlar Belediye Başkanı Kamil Ceylan, 2B kapsamındaki tarım arazileri için Mal Müdürlüğü'nün 18 bin ile 100 bin lira arasında rayiç belirlediğini söyledi. Ceylan, "Devletin bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Burada vatandaş tedirgin ve üzgün. Başkalarının bu arazileri alırsa perişan oluruz. İlçemizde rayiç bedeller 5 bin ile 15 bin lira arasında. Mal müdürlüğünün belirlediği bu fiyatlarla ne müracaat edebilir ne de satın alabiliriz." dedi.
Hamit Köyü Muhtarı Hasan Sert ise bu yıl sel felaketi yaşadıklarını ve köylülerin devletten aldığı krediyle geçimini sağladığını belirterek, "Köyümüzde 2002 yılında 2.800 lira olarak belirlenen tarım arazileri, şu anda 30 bin lira olarak belirlendi. Halk arasındaki satışlar ise 5 bin ile 10 bin lira arasında. Devletimizin daha insaflı olmasını istiyoruz." diye konuştu.
AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, 2B kanunuyla ilgili rahatsızlığın hakkaniyetli bir şekilde çözüme kavuşturulması amacıyla, Maliye Bakanlığı yetkilileriyle, ilçe teşkilatları ve muhtarlardan oluşan 50 kişilik bir ekiple görüştüklerini kaydetti. Boğa, bu toplantıda şu hususların ön plana çıktığını söyledi: "Rayiç bedele konu araziler vatandaşın geçimini temin ettiği yerler. Bu tarlaların deniz manzaralı olması, karayoluna cephesinin olması verimliliğini yükseltmemekte. Kamulaştırmada esas olan kriterler 2B rayiç bedelinin belirlenmesinde de esas alınabilir."
Maliye Müsteşarı Naci Ağbal ise 2B konusunda kendilerine iletilen bütün hususları dikkate alacaklarına vurgu yaparak, "2B arazilerinin rayiç bedelleri ile ilgili olarak herhangi bir finansal değer henüz tespit edilmedi. Böyle durumlarda fitne fesat çok olacaktır. Bunlara vatandaşların kulak asmaması gerekiyor. Vatandaşlarımızı mağdur edecek herhangi bir şey yapılmayacak." açıklaması yaptı.
Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu 2. Başkanı Ziya Ercan ise mal müdürlüklerince oluşturulan komisyonlarda görev aldıklarını belirterek, "Rayiç bedel belirlenmesinde emlakçılar olarak fiyat veriyoruz. Vatandaşın hak ettiği yerleri alması konusunda ısrarcıyız." dedi.
Muğla Defterdarlığı'nın açıklamasına göre 2B kapsamında 36 bin 688 adet taşınmaza kıymet takdiri yapıldı. Kıymet takdir sayısı ve miktarının fazlalığının, hata yapılması ihtimalini yükseltmesi sebebiyle 2012 yılında tekrar çalışma başlatıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Mayıs ayı hesaplamalarına göre metrekare birim satış fiyatı il ortalaması 11,98 TL. Kıymet takdirlerinin kontrolü yapılmaya devam edilmektedir."
zaman