Sotheby's International Realty Türkiye Genel Müdürü Arman Özver, Sotheby's Realty’nin Türkiye pazarındaki hedefleri, lüks konut sektörü, yatırımcıların eğilimleri, Türk gayrimenkul sektörüne yabancıların ilgisinin sonucunun lüks gayrimenkul satışlarına etkilerin nasıl olacağını emlakdream.com’dan Ayla Özer'e anlattı.
Sotheby's International Realty, Hitay Yatırım Holding’in girişimiyle 14 Aralık 2010 tarihinde Türkiye ofisini açarak hizmetlerine başladı. Bir buçuk senedir bu pazardayız.
Sotheby’s International Realty, üst segmente hitap eden bir emlak şirketi. Alım-satım, kiralama işlemleri yapıyor, ‘kişiye özel’ lüks ve kaliteli gayrimenkul hizmetlerini uluslararası düzeyde sunuyoruz. Türkiye'de sunacağı hizmetin yanı sıra, dünyadaki 580 Sotheby's International Realty ofisi aracılığıyla yurtdışından Türkiye'de gayrimenkul almak ya da kiralamak isteyenler ile yurtdışında gayrimenkul sahibi olmak isteyenlere de ‘kişiye özel’ lüks ve kaliteli gayrimenkul hizmetlerini uluslararası düzeyde sunuyoruz.
Konut, iş merkezleri, oteller, ticari merkezler, proje pazarlaması yapıyoruz. Proje pazarlamak bizim için önemli bir iş. Şu anki gidişatta münferit kişilerin ve kurumların gayrimenkullerinin satışını üsleniyoruz. Mart veya nisan ayı gibi Bomonti’de konut ve apart otelin yer aldığı bir projenin satına başlayacağız. Özellikle yabancıların Ege ve Akdeniz Bölgesi’ne olan ilgilerinden ötürü Turkey Sotheby’s International Realty, geçtiğimiz yıl 2.ofisini Bodrum Göltürkbükü’nde açtı. Turkey Sotheby’s International Realty’nin önümüzdeki 5 yıl içindeki hedefi ofis sayılarını 8 veya 10’a çıkarmak. Tüm ofislerini kendileri açacaklar, franchise vermeyecekler. Turkey Sotheby’s International Realty’nin şu an elinde bulunan portföyünün değeri 600-650 milyon dolar civarındadır. Ayrıca 3 yıl sonunda hedeflenen ciro hedefleri de 1 milyar dolardır. Bu hedefe ulaştıktan sonra yıllık işlem bazında % 20 büyüme hedefleniyor.
2012 beklentileri
2012 parçalı bulutlu gözüküyor. Fakat bu ülkenin özellikle İstanbul’un farklı, beklenmedik dinamikleri var. 2012'nin özellikle ilk yarısı zor gibi gözükürken sihirli bir şeyler oluşuyor. Mütekabiliyet yasasının devreye girmesi ile 2012'nin ikinci yarısında başta İstanbul’da olmak üzere hareketlilik olacaktır. Yabancı yatırımcıdan, özellikle Ortadoğu’dan çok büyük ilgi var. Aylardır biz bunu hissediyoruz . Üst düzey insanları ağırlıyoruz. Şu anda bireysel yatırımcılar var. Kurumsallar da geliyor. Türkiye’de yepyeni bir ufuk var. Kurumsal ve bireysel olarak ilgi çok fazla. Genelde üst düzey yatırımcılar geliyor. Kurumsallar proje geliştirmek üzere geliyorlar. İstanbul en fazla tercih ettikleri yer. Proje geliştirmek için İstanbul’un biraz dışında kalmak istiyorlar. Kişisel olanlar özellikle Boğaz'ı tercih ediyorlar. Aileler, grup halinde satın alma yapıyorlar. Türkiye’de hem iş yapmak hem yaşamak için geldikleri için akrabaları ve kendi çevreleriyle birlikte olmak istiyorlar. Özellikle yeşilin içinde olmak istiyorlar. Ya su ya da yeşil arıyorlar.
Ege ve Güney’e İngiliz ve Almanlardan yoğun ilgi
Türkiye’deki gayrimenkuller (ister konut, ister ticari olsun) şu dönemde özellikle Ortadoğu’dan yoğun ilgi görüyor. Ortadoğu’da yaşanan krizden ötürü yatırımcılar yatırımlarını Türkiye’ye kaydırmaya başladı. Örneğin Katar vatandaşları normalde Fas’ta gayrimenkul sahibi olmayı isterken artık Türkiye’den gayrimenkul almayı tercih ediyor. Katarlılar özellikle Akdeniz ve Ege bölgesindeki villalara yoğun ilgi gösteriyor Azerbeycan ve Kırgızistan başta olmak üzere Türki Cumhuriyetleri vatandaşları da emeklilik dönemlerini geçirmek için ülkemizde yatırım yapmayı istiyor. İngiliz ve Amerikalılar da ülkemizde hem ticari, hem de konut yatırımlarıyla ilgileniyor. Yurt dışından kesin dönüş yapanlar Göcek’e ilgi gösteriyorlar. İngiliz ve Almanlar da Ege ve Güney’e yoğun ilgi gösteriyor. Yabancı otel yatırımcıları ülkemize çok ilgi gösteriyor. Çeşme, Urla ve Alaçatı’ya da yoğun ilgi var.
2010 yılında lüks tüketime Türkiye’de 14 milyar dolar harcandı. İstanbul’da hayata geçirilen konut projelerinin yüzde 15'i lüks konutlardan oluşuyor. İstanbul’daki lüks konutların metrekare fiyatları 4-5 bin dolar ile 20-25 bin dolar arasında. Bu fiyatlar, özellikle İstanbul’un bazı bölgelerinde Londra, Paris, New York fiyatlarını yakalamış olup, çok yakın bir gelecekte daha da yukarılara tırmanması bekleniyor.
Rusya, Azerbeycan, Türki Cumhuriyetlerinin ilk tercih edecekleri marka, bildikleri marka Sotheby’s olacaktır
Bizim üç ana hedef kitlemiz var. Birincisi Türkiye’deki gayrimenkul piyasasında alım satım yapan müşteri grubu, ikincisi yurtdışında yatırım yapmak isteyenler ki ofisimizdeki ekrandan dünyadaki 590 Sotheby's ofisine ulaşabilir portföyünü görebilirler. Üçüncüsü de Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yabancılar. Tam tersine harekette yabancıların Türkiye’de gerek oturum amaçlı gerek yatırım amaçlı veya proje geliştirmek amaçlı pozisyon almalarının arifesinde ilk tercih edecekleri firma Sotheby’s olacaktır. Çünkü Sotheby’s markasını zaten biliyorlar. Dünyada saygınlığını kazanmış bir marka, dünyada ilk sırada yer alıyor. Mütekabiliyet kanunu çıkmasından sonra Rusya Azarbeycan, Türki Cumhuriyetlerinin ilk tercih edecekleri marka, bildikleri marka Sotheby’s olacaktır .Katar, Mısır’da ofisimiz var. Suudi Arabistan’ın, Kuveyt ve Lübnan’ın anlaşması tesis edildi, açılmak üzere. Suudi Arabistan’ın en önemli iş adamlarından bir tanesi bu yatırımı yapıyor. Rusya’daki ofisimiz çok kuvvetli. Rusya’daki ofise bağlı Azerbeycan ve Türki Cumhuriyetlerindeki gibi temsilcilikler düşünülüyor. Müthiş bir network var ve ofisler interaktif olarak birbirine bağlı.
Türkiye’deki inşaat şirketleri de yurt dışında yabancılara satış yapmak için ofis açma faaliyetleri içindeler. Bu konudaki görüşleriniz nedir?
Büyük inşaat firmaları, kendi mallarını kendileri satmak istiyorlar. Proje finansmanı yatırımcı şapkası başka bir şey, inşaat bambaşka bir şey. Pazarlama hepsinden ayrı. Bu üçgeni, bir firmanın tek başına kendi markası altında bulundurması çok maliyetli bir iş. Herkesin bir uzmanlık alanı var. Biraz da mecbur kaldıkları için böyle bir ekibi kendileri kurmayı tercih ediyorlar. Çünkü Türkiye gibi bir ülkede uluslararası disiplinde bunu yapabilecek kişi ve kurum sayısı çok fazla değil. Yatırımcı kendi başına bu işi yaparım diye yola çıkıyor. Başarı da sağlıyorlar. Projeler donanımlı ve uluslararası standartlara sahip özellikte. Bir de lokasyon düzgün olduğu taktirde belli bir müddette satışlar iyi gidebilir. Ama önemli olan şey rüzgar tersine döndüğünde satış yapabilmek , B planı yapabilmek, kriz yönetimi yapabilmek. Bunlar daha nish know-how lar.
Biz yatırımcılarla görüşüyoruz. Onlara kendimizi alıştırmaya çalışıyoruz. Böyle bir servisin olabileceğini alıştırmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde tahmin ediyorum bu tür firmalar Sotheby's Realty gibi bir markayı tercih edeceklerdir. Ama bunun bir deneme süresi olacak gibi gözüküyor. Piyasada artık müthiş rekabet var. Başarıyı sürekli devam ettirebilmek lazım. Bunun için de pazarlamada, dizaynda, projenin kapsamında yenilik getirmek lazım..Tüketici son derece bilinçli, metrekarelere dikkat ediyorlar. Yönetim planını bile inceleyen müşteriler var. Bu doğrudur. Bu sektör maalesef birçok ismi hak etmedikleri yere getirdi, sonra da geri gönderdi. Şimdi bu işi düzgün yapan, uluslararası standartlarda yapan firmalar şanslı olacak. Arzın da o standartta olması lazım. Talep son derece bilinçli. Ama arz ben yaptım oldu mantığında. Ekonomi iyiye gittiği zaman 100 liralık mallar 150 liraya çıkar, ekonomi daraldığı zaman 45 liraya düşer. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir dalgalanma olmaz. Yüzde 10 veya 15 i geçmez. Yabancı yatırımcılar piyasayı çok iyi biliyorlar. Hemen dünyadaki gayrimenkullerle karşılaştırma yapıyorlar. Kısa vadede para kazanma dönemi bitti.
Boğaz’da 10’a yakın yalıyı pazarlıyoruz
Boğazda gerçek anlamda 50 – 60 tane yalı var. Bunların 10’a yakını bizde. Yalılarda sirkülasyon var. Yabancı yatırımcı satın almayı uzun bir süreçte yapıyor. Yerli yatırımcı piyasa koşullarını takip ediyor. Metrekare fiyatları 10 bin dolardan başlıyor. Bu yalılar bir daha tekrar edilemeyecek 1700’lü yıllardan kalma eserler. Bizde 8-10 milyon dolarlardan başlayıp 100’ün üzerine çıkan rakamlarda, çok geniş bir yelpaze var. Turkey Sotheby’s International Realty, önemli bir kavşakta oturuyor. Ortadoğu’nun, komşu ülkelerin, ilk çalacakları kapı durumundayız .Sotheby’s International Realty, hem müzayede, hem emlak olarak 100 yılı aşkın bir süredir dünya sektöründe. Sadece Boğaz değil, Boğazın sırtlarında da muazzam köşkler, binalar var. 500 milyon doların üzerinde portföye sahibiz ve tek yetkiliyiz. Bu Türkiye’de bir ilktir. Üst düzey gayrimenkullerin bir kişi tarafından temsil edilmesi çok doğru. Sotheby’s International Realty'nin networku sayesinde bir takım uluslararası kuruluşlar da Sotheby’s International Realty’nin envanterini takip eder.Yalılarımızdan bir tanesi, işbirliği içinde olduğumuz Financial Times, Herald Tribune, Wall Street Journal’de haber olmuştur. Makale olmuştur. Bu da yabancı yatırımcının Türkiye’ye bakış açısını bir anda değiştiriyor. Dünyadaki finans ve ekonomi sektöründe yer alan kuruluşların Türkiye’ye bakış açısını, beklentilerini, yıllık raporlarını takip ediyoruz. Türkiye, 2012 için yapılan raporlarda Avrupa’da yatırım yapılabilir ülkeler arasında birinci sıradadır.Yabancı yatırımcı buna bakıyor. Yeni lokasyonlar arıyorlar. Şu an yabancılar için Türkiye’deki, özellikle İstanbul’daki gayrimenkul sektörü müthiş bir yatırım kaynağı. Yerli ve yabancı için. Bunu yapmak için de bu insanların güvenilir ve zaten tanıdıkları marka olarak Sotheby’s Realty öne çıkıyor.
Proje yatırımcısının en büyük hedefi projesini en iyi fiyatla ve en hızlı satmak. Turkey Sotheby’s International Realty’nin işi, yatırımcıyı bu projelere getirmek olacaktır.
ARMAN ÖZVER HAKKINDA;
1983 yılında Enka İnşaat'ta iş hayatına başlayan Özver, 1998 yılına kadar çeşitli inşaat ve gayrimenkul şirketlerinde görev almıştır. 1998 yılında Uzel Gayrimenkul'e Genel Müdür olarak atanmış ve 2002'ye kadar grup içinde çeşitli üst düzey pozisyonlar üstlenmiştir. 2002 senesinde kendi şirketi adına çeşitli yerli ve yabancı kişi ve kuruluşlara, projelere, proje geliştirme ve başta satış ve pazarlama olmak üzere gayrimenkul danışmanlık hizmetleri veren Özver, Ekim 2010 itibariyle Sotheby's International Realty Türkiye Genel Müdürü olarak göreve başlamıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun olmuş, lisansüstü eğitimini de İstanbul Üniversitesi'nde Uluslararası İş İdaresi bölümünde almıştır. Özver, 17 Mayıs 1958 yılı doğumlu olup, evli ve 2 çocuk babasıdır.
www.emlakdream.com
Ayla Özer