Yabancılar Türkiye’ye yatırım yapıyor mu? Bu sorunun cevabı kocaman bir HAYIR…
Bu kadar çok ev satılıyor. Bunlar yatırım değil mi diye soranınız olabilir. Evet, bunlar yatırım değil, olsa olsa arada sırada Türkiye’ye geldiklerinde kalmak için aldıkları sıradan bir ev. Zaten bu evlerin değerlerine baktığınızda genelde 100-200.000 usd bandında olduklarını görürsünüz. Yani bu rakam hem çok zengin yatırımcıların Türkiye’ye gelmediğini gösteriyor, hem de zengin olanların bu cennet ülke için sadece küçük bir tutar riske ettikleri gerçeğini.
Brexit sonrası Türk gayrimenkul sektörü Londra emlak piyasasına yatırım yapanların İstanbul’a kayacağını düşündü. Herkes ellerini ovuşturdu, Gazetelerde sayfa sayfa haberler çıktı. Ancak pek de beklenildiği gibi olmadı. İngiliz Pound’unun Brexit sonrası değer yitirmesiyle Londra’da konut fiyatları yatırım için çok uygun hale geldi. Üstelik çoğu yerde kira geliri mortgage taksidini karşılıyor. Asıl yatırımcılar hala Londra gibi pazarlarda…
Son iki yılda Türkiye’de gayrimenkulün ortalama geri dönüş süresi 16 yıldan 18 yıla kadar çıktı. İngiltere’de ise kendini 12 yılda amorti eden yerler kolaylıkla bulunabiliyor.
Türkiye ise daha farklı bir noktada şanslı. Avrupa’daki ırkçı söylemlerin artması ile birlikte Körfez ülkeleri vatandaşlarının artık Avrupa’da rahat yaşamaları zor. Ve alternatif görülen Mısır-Bosna gibi pazarlar da çok cazip değil.
Bizim vatanımız ise hem kültürel açıdan onlara yakın, hem de bir cennet köşesi. Türkiye’den ev alan bir arap vatandaşın söylediğini unutmam mümkün değil, “Biz cennete gitmek için bütün hayatımız boyunca oruç tutup namaz kılıyoruz. Siz ise zaten cennette yaşıyorsunuz!”
Son dönemlerde Türkiye’den gayrimenkul alan körfez vatandaşlarının şikayetlerinde artış olsa da doğal avantajlarımız sürüyor.
Peki bu bireysel alımlar yeterli mi? Türkiye küçük yabancı yatırımcı için bile cazip değilken, büyük çaplı yatırımcılar için ve fonlar için nasıl cazip olsun? Bu cazibeyi yaratmak için önce yatırımın güvenliğini sağlamak ve sonrasında ise istikrar şart. Hukuk ve ekonomi alanında büyük yapısal reformlar gerekiyor.
Aksi taktirde Türkiye yabancılar için paralarını başka ülkede değerlendirdikleri, arada sırada gelip kalmak için de ucuz bir ev aldıkları bir ülkeden öteye geçemeyecek.
Onur Yılmaz
Kurucu
realestatenewsturkey.com