Ortadoğu, Azerbaycan ve Avrupa’dan İstanbul’a gelen yabancılar, Boğaz’daki yalılara yoğun ilgi gösteriyorlar. Space Gayrimenkul Kurucu Ortağı Filiz Çakmur, yabancıların çoğunlukla şirket merkezi ve otel yatırımı için yalıları tercih ettiğini vurgulayarak, Boğaz’daki yalılar ve artan taleple ilgili detaylı bilgiler verdi.
Yalı fiyatını etkileyen unsurlar nelerdir?
Boğaz’da toplam 366 adet birinci ve ikinci derece tarihi eser niteliği taşıyan yalı olduğunu ifade eden Filiz Çakmur, tarihi niteliği olmayanlar da dahil edildiğinde Boğaz’ın iki yakasında toplam 600 yalı bulunduğunu söyledi ve şu bilgileri verdi: “İlçe bazında bakıldığında Sarıyer’de 136, Beykoz’da 109, Üsküdar’da 84, Beşiktaş’ta ise 37 tarihi eser niteliğinde yalı var. Bu yalıların fiyatlarını belirleyen en önemli etken bulundukları semttir. Yani burada da gayrimenkuldeki temel kural değişmez: Lokasyon, lokasyon, lokasyon… Her dönemde değişkenlik göstermekle beraber, satışta olan nitelikli yalı adedi 20’yi geçmez. Bundan kasıt yalı daireleri değil, komple yalılardır. Bugün itibariyle bir sayı vermek gerekirse portföyümüzde şu an fiyatı 7 milyon USD’den başlayıp, 100 milyon EURO’ya kadar değişen 12 yalı mevcut.”
Boğaz hattı başta olmak üzere tüm gayrimenkuller prim yaptı
İstanbul’da son 10 yıldır, Boğaz hattı başta olmak üzere tüm gayrimenkullerin prim yaptığını vurgulayan Çakmur; “Tabii ki bu prim en çok Boğaz hattında oldu ve bu da satışı aklından bile geçirmeyen bazı mal sahiplerini de satışa yöneltti. Space Gayrimenkul olarak Ortadoğu, Azerbaycan ve Avrupa kaynaklı fonlara yönelik pazarlama ağımızda, yalılara ilişkin ciddi talepler alıyoruz. Şu anda görüşmelerini sürdürdüğümüz yabancı talepler, portföyümüzde olan yalıların değerlendirmesini, şirket merkezi ve otel yatırımı için yapıyorlar. Bu konudaki talep sadece yalılarla sınırlı olmakla kalmayıp, şehrin merkezinde değerli lokasyonlar için de geçerli. Ancak yalılara asıl talep Türk müşterilerimizden gelmektedir.”
Yalıların satılmasında en önemli etken miras
Çakmur, Boğaz’daki yalıların el değiştirmesindeki en önemli etkenin miras yoluyla mal paylaşımları olduğunu belirtti. İkincil sebebin de çocukları evden ayrılan, küçülen ailelerin güzel dönemlerini yaşamış olmalarının verdiği huzurla tebdil-i mekan talepleri olduğunu söyledi. Ayrıca son dönemde artan fiyatların cazibesi nedeniyle satış kararı alan yalı sahiplerinin de olduğunu belirten Çakmur, ihtiyaç nedeni ile satılık ya da satılmış olan yalı adedinin ise toplam arz içinde oldukça sınırlı olduğunu ifade etti.
Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan, yüksek tavanlı yalılar tercih ediliyor
Filiz Çakmur, yalıların tercih edilen unsurları ile ilgili olarak şunları söyledi: “Lokasyon kriterinin hemen ardından, tarihi eser vasıflı, yüksek tavanlı, tam müstakil -bundan kasıt bitişik nizam olmayan-, rüzgara çok açık olmayan, geniş rıhtımlı ve tercihen her iki Boğaz köprüsünü de gören bir açıya sahip yalılar en çok tercih edilenlerdir. Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi Öngörünüm’ün tarihi eser ya da değil yalıların yenilenmesinde gösterdiği haklı hassasiyetler de dış cephesi ve altyapısı yenilenmiş yalıların öncelikli tercih edilmesinde bir etken. Ancak satılık yalıların sınırlı sayıda olması nedeniyle, beklentilerinin çoğunu karşılayan bir yalı alternatifi oluştuğu zaman ciddi alıcılarımız beklemeden karar verir.”