23 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaManşetYabancıların satın aldıkları arsalarda 2 yıl içinde proje geliştirmeleri gerekiyor..

Yabancıların satın aldıkları arsalarda 2 yıl içinde proje geliştirmeleri gerekiyor..

Yabancı yatırımcıların ülkemizde alacakları arsalarda iki yıl içinde proje geliştirmeleri gerektiğini kaydeden Uparazzi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Erilkun, aksi halde devletin geri alım hakkı bulunduğunu hatırlattı.

Yapılaşma oranının çok yüksek olduğu Türkiye’de toprağın arsa niteliği kazandığında adeta bir servet olarak geri dönüş sağladığını belirten Erilkun, “Gelişme bölgelerinde mücavir alan içinde ya da sınırında ise ya da imarlı noktalara yakınsa arazinin arsa olma niteliği (yapı yapılabilir niteliği) yükseleceği için bu tarzda yerlerde fiyatın artış hızı çok daha yüksek olur. Bu nedenle toprağa yatırım yaparken arsa niteliğinde yerlerde, köy sınırının dışında ise mücavir alana yakınlık önem kazanır. Toprağın değeri, konumu, yüzölçümü, toprağın niteliği ve şekli ile belirlenir” diye konuştu.

Araplar ve İranlılar toprağa 2 nedenle yatırım yapıyor..

Erilkun’un Explore Turkish Realty’ye yaptığı açıklamalarında verdiği bilgilere göre, bu dönemde yabancı yatırımcılar arasında en yoğun toprak talebinde bulunanlar Araplar ve İranlılar. Bunun iki nedeni var; özellikle petrol gelirlerinin gelecekte önemi azalabileceği için kaynaklar toprakta üretilecek projelere yönlendiriliyor. Bunun yanı sıra global ekonomik darboğaz nedeniyle tüm yatırımlar, stratejik önemi bulunan noktalarda proje üretiminin yapılabileceği büyük montanlı arsa ve arazilere yöneliyor. Arapların bu nedenle ilk tercihi Yalova ve Gebze. Alman yatırımcıların ilk tercihi Antalya ve civarı olurken, Kanal İstanbul ve civarında özellikle Şamlar, Kayabaşı, Sazlıbosna civarında Arap yatırımcıların yer topladığı görülüyor.

Yabancı yatırımcılar arsa yatırımlarını en çok hangi şehirlerde yapıyor?

Yabancı yatırımcıların arsa yatırımında ilgi odağı Yalova, Bursa, Antalya ve Aydın olurken, son dönemde Çanakkale ve Kırklareli bölgelerinde çok yoğun yabancı satışları yapıldığı görülüyor. Özellikle Çanakkale Köprüsü’nü 2022 yılında açılacak olması ve büyük montanlı kamu yatırımlarının stratejik önemi bulunan bu bölgeye kaydırılması nedeniyle Lapseki, Biga ve Karabiga bölgelerinde arazi satışları hızlı gerçekleşiyor. Çanakkale’nin bir diğer özelliği ise İstanbul’a yakın olması ve Trakya bağlantısı nedeniyle özellikle lojistik yatırımlarına uygun arazilerin bulunması. İmar planlarının açıklanmasıyla beraber pek çok arazi sahibinin ihya olacağı bu bölgenin köprü ayağına yakın noktalarında arazi fiyatları pandemi döneminden bu yana % 400 artış gösterdi.

Çanakkale ve Kırklareli’ne yoğun ilgi var

Çanakkale’ye yabancı kadar yerli yatırımcıların da ilgisi yoğun. Doğası ve İstanbul’a yakınlığından ötürü kendine ait küçük bir arsa alıp prefabrik ev yapma hayali kuranların ilk tercihi olduğu için köylerde 1 dönüm arazi bile inanılmaz rakamlara el değiştiriyor. Kırklareli ise değeri henüz keşfedilen bakir bir bölge olduğu için büyük arazi bulmak isteyenlerin ilk tercihi. İstanbul’a 1,5 saatlik mesafede olduğu için neredeyse şehir içi sayılabilecek nitelikte olan Kırklareli’nin bazı bölgelerinde vilayetin özel izni ile arazilerde yapılaşma –kamusal prosedürlere bağlı olmadan yapılabildiği için büyük ilgi görüyor.

uparazzi Genel Müdürü Hakan Erilkun

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI