24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerYabancıya 1 Yıllık Oturum İzni Bize Ne Sağlar?

Yabancıya 1 Yıllık Oturum İzni Bize Ne Sağlar?


TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, Mütekabiliyet esasının kaldırılması ve yabancılara 1 yıllık oturma izni verilmesini değerlendirdi. Tosun, yasanın getirilerini ve koşullarını anlattı. İşte Tosun'un analizi:

Geçen 11 aylık dönemde 13 bin 303 kişi Türkiye genelinde 12 bin 512 adet Arsa ve Daire satın aldı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre 18 Mayıs 2012 ile Nisan 2013 tarihleri arasında 2 bin 522 Arsa satışı gerçekleştirildi. Aynı dönemde yabancılara 9 bin 990 Konut satıldı. Gayrimenkul alımında Almanya, Rusya, İngiltere, Norveç, Suudi Arabistan, İsveç ve Kuveyt gibi ülkelerin vatandaşları öne çıktı. ‘Mütekabiliyet Yasası'nın Meclis'ten geçmesinin ardından, yabancılara Konut satışı ile ilgili engellerin kalkmasıyla ciddi bir talep olacağını düşünen İnşaat firmaları projelerinin tanıtımını yurtdışında aktif bir şekilde yapabilmek üzere yurtdışında ofisler açmaya veya yabancı gayrimenkul aracılık hizmeti veren şirketlerle anlaşmalar yapmışlardı.

İlk üç ülke Almanya, Rusya ve İngiltere

Yasa'nın geçmesinin ardından yabancıların ilgisinin arttığını gözlemliyoruz. Ancak yine de yasadan önce olduğu gibi ilk üç sıra Alman, Rus ve İngiliz vatandaşlarında. Özellikle, Körfez ülkelerinden gelen talepler sektöre umut dağıtıyor. Ortadoğu'da yaşanan kaostan sonra yatırımcıların paralarını daha güvenli piyasalarda kullanmak isteyeceği fikri ön plana çıkmakla beraber, Ortadoğu ülkelerinin Türkiye'ye kültür olarak duyduğu yakınlık da ana faktör olarak öne çıkıyor.

Yılda 5-10 milyar dolar getirecekler

Resmi verileri incelediğimizde, 2005-2008 yılları arasında yabancılara konut ve arazi satışından 3 milyar dolar gelir elde edilirken, bu rakamın küresel kriz zamanına denk gelen 2008-2010 yılları arasında 1,8 milyar dolara gerilediğini ve 2011 yılında ise 2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, yasadan sonra ise 2 milyar 600 milyon çıktığını görüyoruz. Beklentiler, bu rakamın 2013 yılından itibaren yıllık ortalama 5 ila 10 milyar seviyesine oturması üzerineydi, ancak mevcuttaki ikamet izni gibi belirsizlikler buna engel olarak görünüyordu.

11 Nisan 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 31. Maddesine göre Türkiye'de Taşınmaz malı bulunanlar artık 1'er yıllık sürelerle kısa dönem ikamet izni alabilecekler. Yabancılara gayrimenkul satışındaki yasal prosedürler dışındaki en büyük engel olarak görünen ikamet izninde 3 aydan daha makul bir süre olan 1 yıla çıkması ile gayrimenkul satışında ivme yakalanabilir.

Adres bildirmek zorundalar

Türkiye'de gayrimenkul satın alan yabancılara sağlanan 1 yıllık ikamet izninin en önemli şartlarından biri Türkiye'de kalacağı adres bilgilerini verme zorunluluğu. Gayrimenkul satın alan yabancılar mutlaka ikamet adresini bildirmeli, bu kanun ayrıca arsa satın alan yabancılar için de geçerli ancak onlara özellikle adres bildirme zorunluluğunda nasıl bir uygulama yapılacağı ilerleyen dönemde yönetmelikle belirlenebileceği düşüncesindeyim

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI