Reagroups Gayrimenkul Pazarlama’nın Yönetim Kurulu Üyesi Soner Keleş,Türkiye’de konut piyasasının cazibesini koruması yabancılara konut satışlarında ilginin artarak devam ettiğini, konut satışlarında yabancı yatırımcı oranındaki artışın geçtiğimiz yılda sürdüğünü belirtti.
Ülkemizde yabancıya konut satışları cari açığın finansmanında en önemli kaynaklardan birisi haline geldiğini belirten Keleş, Türkiye’nin cari işlemler hesabındaki açık, her geçen yıl daha yüksek oranda yabancıya konut satışından sağlanan döviz girişiyle finanse edilebileceğini dile getirdi.
Mütekabiliyet yasasının çıktığı 2012 yılından bugüne yabancıya gayrimenkul satışı artarak devam ettiğini belirten Keleş, Son on yılda olduğu gibi 2019 yılında da yabancıların gayrimenkul alımları arttı. Yabancıların satın aldığı 45 bin 483 adet konut yabancıya satışta tarihin en yüksek yılı olarak kayıtlara geçti ve gerçekleşen döviz girişi 4.8 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.
Cari Açığın Finansmanında Önemli Katkı Sunuyor..
Geçen yıl küresel ekonomide görülen tüm zorluklara ve olumsuz etkenlere rağmen özellikle ihracatta kaydedilen olumlu performansın sonucunda İhracat 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2.04 artarak 180 milyar 468 milyon dolar, ithalat ise yüzde 9 azalarak 210 milyar 394 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2019 yılı genelinde dış ticaret açığı ise bir önceki yıla göre yüzde 44.9 azalarak 29 milyar 926 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’de ihracat dışında döviz getirisinde potansiyeli en yüksek ürünlerinden birisinin gayrimenkul olduğunu ifade eden Keleş, geçtiğimiz yıl yabancıya gayrimenkul satışı ile 4.8 milyar dolarlık net döviz girdisine bakıldığında 2019 yılında dış ticaret açığını kapatmadaki katkısının yüzde %16 ya yükseldiğini belirtti.
Türkiye’den konut alan yabancıların diğer sektörlere de sağlayacağı faydalar ile bu sektör geniş bir alana hitap etmekte olduğunu ifade eden Keleş, Gayrimenkul satın alan yabancılar evi ile ilgili alışverişini burada yapacak olmasının yanı sıra, çocuğunu Türkiye’de okutacak, tedavisini Türkiye’de olacak, ticaretini Türkiye ile yapacaktır. Gayrimenkul sektörü ve ülkemizin dış finansman ihtiyacına sadece geçtiğimiz yıl konut ve iş yeri satarak 4 milyar 800 milyon dolarlık pozitif katkı sağlamaktadır.” dedi.
Türkiye’nin cari açığı azaltarak yönetilebilir bir düzeye çekebilmesi için gayrimenkul sektör ününde katkıda bulunması amacıyla hükümet tarafından orta ve uzun vadeli yeni teşvik programları hazırlanması gerektiğini söyleyen Keleş, hükümetin yabancının konut edinimindeki teşviklerinin genişletmesi, yabancıya satışın döviz kazandırıcı hizmetler ticareti kapsamına alınması ve yabancıya ev satan şirketlere ihracatçılar gibi fuar, reklam, tanıtım ve pazarlama desteği verilmesi ile birlikte sektörün daha hızlı büyüyeceğini kaydetti.
Turizmde Ortaya Çıkacak Kayıp Gayrimenkul İle Telafi Edilebilir..
Türkiye’de turizm gelir ve giderlerinin ülke ekonomisinin geneli açısından büyük bir yeri vardır. Ödemeler dengesi içerisinde turizmin payı, ülkenin yıllık ekonomik seyrini belirleyebilecek niteliktedir. Dünyada Corona virüsünün hızla yayılması turizmin de aralarında olduğu birçok sektörü olumsuz etkileyeceğini belirten Keleş, bu noktada 2020 yılında gayrimenkul sektöründe yabancıya gayrimenkul satışının çok daha büyük bir önem taşıdığını, gayrimenkul sektöründe yabancıya satışı sayesinde ülkeye döviz girişinin arttırılması için geniş kapsamlı teşvik çalışmaları yapılması gerektiğini belirtti.