Bu yazımı konunun paydaşlarını tekrar değerlendirmeye davet etmek için kaleme alıyorum. Verilerde hata yok ise uygulamada düzeltilmesi gereken noktalar var…
Bugün Turizmde “her şey dahil sistemin“ uygulama hatalarını yaşıyorsak; yarın “pasaport vatandaşlığında“ benzer hataları yaşamayalım.
Öncelikli olarak; Sizler için verileri realize olan 2017 – 2018 ve 2019 yılı 11 ayı değerlendireceğim. 2017 yılında 22 bin 234, 2018 yılında 39 bin 663, 2019 yılı 11 ayın yabancı satışı; 40 bin 185 olmak üzere 35 ay toplam 102 bin 082 yabancı gayrimenkul satışı gerçekleşmiştir.
Ancak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM); 2017, 2018 ve 2019 yılında yabancıların 6 bin 694 kişinin vatandaşlık uygunluk belgesi aldığını açıklıyor.
250 bin dolarlık gayrimenkul alımında aile bireylerinin vatandaşlık başvurusunu değerlendirmeden; kişi yerine gayrimenkul olarak yol haritası çıkardığımda 3 yıllık dönemde 102 binde; 6 bin vatandaşlık uygunluk belgesi alımı DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR.
TKGM verilerine göre Dünyada Birleşmiş Milletler tarafından tanınan 193 ülke içinde 101 farklı ülke talebinin olduğunu belirtilmektedir. Farklı bakış açısı ile Dünya ülkelerinin yarısından fazlasının gayrimenkul alımı ile pasaport vatandaşlık müracaatı karşı karşıyadır.
Şayet vatandaşlık müracaatlarında açıklanmama talebi / esası yok ve müracaat süreleri 2 aydan 35 ay’a kadar süre almıyor ise; gayrimenkul alımı yapılıp, vatandaşlık müracaatı yapmayan ülkeler ve gayrimenkul alımlarına rağmen, kısıtlı sayıda vatandaşlığı müracaatı yapan ülkeler görüyoruz.
Örneğin; 2017-2018-2019 yılında 35 ayda 18 bin 409 gayrimenkul Iraklılar tarafından talep görürken 842 kişinin vatandaşlık müracaatında Iraklı olduğu… 9 bin 074 gayrimenkul İranlılar tarafından talep görürken 1.475 kişinin vatandaşlık müracaatında İranlı olduğu…. 4 bin 254 gayrimenkul Afganlılar tarafından talep görürken 812 kişinin vatandaşlık müracaatında Afganlılar olduğu… tespit edilmektedir.
Müracaatlardan çıkan sonuç; Türkiye’de yabancıların vatandaşlık için gayrimenkul almadığını göstermektedir. Bu sonuç üzerinde bir daha düşünülmesi gerekmekte, bu sonuça göre İnşaat sektörünün yeni rotası tespit edilmelidir.
Acarlar Satış Yönetmenleri Kayhan TÜRKKAN ve Göktay HALVAŞİ, Ortadoğu ve Körfez talebinde Irak – Iran – Afganistan – Mısır gibi yangın yeri ülkelerden gelen talebi değerlendirdiklerinde Türkiye’nin içinde bulunduğu, etrafında yaşanan savaş ve karışıklıklardan doğan yatırım ihtiyacının iyi değerlendirmesi gerekliliğine dikkat çekmektedirler.
Aşağıdaki Konularda Önlem alınmalı ve Öneriler değerlendirilmelidir.
- Yabancı ve Yabancıya yönelik 2+1 ve/veya 1+1 konut üretimi tekrar değerlendirilmelidir.
- Vatandaşlık alımları karşısında yaşamayan/yerleşimsiz siteler oluşmaktadır.
- Metropollerde vatandaşlık sınırları değiştirilmelidir. Acarlar Satış Yönetmeni Cüneyt ACAR’ın süre ve rakama bağlı sistem önerisi değerlendirilmelidir. Metropollerde 3 yıllık vatandaşlığa geçiş süreci 1.5 milyon Dolar için 12 ay, 1 milyon Dolar için 24 ay, 500 bin dolar için 36 ay olarak iyileştirilmelidir.
- Sadece vatandaşlık için yabancıya gayrimenkul alımı/satımı yerine GYO ve GYF’ler teşfik edilmelidir. Vatandaşlığa yönelik GYF sınırları – limitleri yeniden düzenlenmelidir.
- Yabancıya hizmet veren kurumlar dernek çatısına taşınmalı ve eğitilmelidir.
Yabancıya Gayrimenkul satışı ve Pasaport vatandaşlığı için Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, GYODER, INDER, KONUTDER, DEİK gibi dernek, kuruluşları tekrar değerlendirmeye davet ediyorum.
Dikkatinizi çekiyorum Rakamlar ve Veriler probleme işaret ediyor…
Bilge ÖZDEMİR