Meclisin Eylül’de açılmasıyla yapılması beklenen düzenlemeyle yabancıya konut ve işyeri satışının ihracat kapsamına alınacağı belirtildi. Ayrıca söz konusu satışların döviz kuru üzerinden satılması da düzenleme kapsamında…
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un gündeminde yer alıyor.
Söz konusu iki bakanın da konuya olumlu baktığı belirtiliyor.
Yabancıya satışlar artıyor
Gayrimenkul sektör temsilcileri uzun zamandır ilgili bakan ve kurumlarla sektörün sorunlarının çözümü için çalışma içinde bulunuyor. Bu kapsamda, yabancıya konut ve işyeri satışlarının yabancı para birimi ile olması ve ihracat sayılması konusu masanın üzerindeki konular arasında yer alıyor.
Yabancıların Türkiye’ye ilgisi gün geçtikçe artıyor. Hem konut ve işyeri alımlarında rekor seviyeye ulaşıldı. 2017 yılının ilk 7 ayında 11 bin 321 konut ve işyeri alımı, yüzde 30’luk artışla bu yılın aynı dönemlerinde 14 bin 674’e ulaştı.
Reeskont sistemi
Reeskont sistemi kriz için alınan bir önlem olarak görülüyor. Bu kapsamda şirketler üç imzalı döviz cinsi ticari senetlerini, bankalar üzerinden Merkez Bankası’na ıskonto ettiriyor. Merkez Bankası faizini peşin kesip, döviz cinsi bu senetlerin karşılığını TL olarak ödemesini yapıyor.
Sistemle piyasaya TL sürülürken, senetlerin vadesinde (en fazla 240 gün), şirketler senette yazan döviz miktarını yine bankalar aracılığı ile Merkez Bankası’na ödeme yapmış oluyor.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ihracatçı şirketlerin bankalar üzerinden Merkez Bankası’nın ihracatçılara kullandırdığı reeskont kredilerinden inşaat sektörünün de faydalanması sağlanacak. Döviz
kazandırıcı sistem yine yabancıya yapılan satışların ihracat sayılması ile KDV iadesi imkanı da sağlanacak. Yabancıya satış işlemlerinde resim ve harç istisnası olacak.
Kaynak: Yenişafak