Hükümet tarafından yabancıya gayrimenkul satışını ihracat kapsamına alınacağını açıklaması, akıllara konuyu aylar önce gündeme getiren öneriyi getirdi.
Meclisin Eylül’de açılmasıyla yapılması beklenen düzenlemeyle yabancıya konut ve işyeri satışının ihracat kapsamına alınacağı açıklandı.
Bu arada, “devrim” niteliğinde gösterilen karar, aylar önce emlakdream.com’da gündeme gelmişti.
Emlakdream.com köşe yazarlarından Bilge Özdemir, 14 Kasım 2017 tarihli köşesinde, yabancıya gayrimenkul satışı önerisinde bulunmuştu.
Özdemir konuyla ilgili, “Sadece kapsam olarak yabancıya satılan bir malın mülkiyet ve kullanım yerinin Türk toprakları içinde olmasına rağmen faydanın bir yabancı uyruklu kişi/kuruma yönelik olmasından dolayı” gayrimenkul satışlarının ”ihracat” kapsamında değerlendirilmesini öneriyorum.
Yıllar önce Konut Bakanlığı kuruluşunu önerdiğim daha sonra icraatlarını keyifle izlediğim gibi bir gün, birileri ” iç sesine/ülke sesine veya bizim sesimize ” kulak verecektir.” demişti.
Özdemir yazısına şöyle devam etmişti:
“Bu durum Mevcut Vergi mevzuatına, yurt dışı uygulamalarına ve hatta mütekabiliyete uygun olamayabilir, ancak her şey de bir ilk vardır. Biz neden ilk olanı yapmayalım. Tek taraflı uygulama ile ithalata göre ihracat fazlası verdirelim…
İhracatın, 2018 yılı 275, 2023 yılını 550 milyar dolar hedefine bir katkı da gayrimenkul/inşaat sektörü olarak verelim..
GSMH içinde yüzde 30’luk payı ile inşaat lokomotifinde yılda 8 – 10 milyar dolarlık ithal ürün kullanılmaktadır. Geliştirilen proje ve projelerin kalite düzeyine göre teknik şartname/mahal listelerinde ithal ürün kullanılan projelerde; kullanım oranları yüzde 20 seviyelerindedir. Bu oran ülke ekonomisi ve talebe göre farklılık göstermektedir.
İnşaatta; ihracat düzenlemeleri, sunduğu vergi avantajları ile devrim yapacaktır.
GYODER’den İHRACAT birlik/kurumlarına; İNŞAATÇILAR’dan PROJE GELİŞTİRENLERE; Kamu ve özel kuruluşlarına sesleniyorum…. Haydi gelin Bu açılımın alt yapısını hazırlayalım… Toplum olarak fark yaratalım.”