25 Kasım 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetYabancıya konutta değerleme raporu artık zorunlu

Yabancıya konutta değerleme raporu artık zorunlu

Yabancılara konut satışında değerleme raporunun zorunlu hale getirildiği belirtilirken, gayrimenkul sektör temsilcileri bunun yabancı yatırımcının suistimal edilmesini önleyeceğini ve vergi ve harç kayıplarını engelleyeceğini belirtiyor. 

Yabancılara konut satışında değerleme raporunun zorunlu hale getirildiği belirtilirken, gayrimenkul sektör temsilcileri bunun yabancı yatırımcının suistimal edilmesini önleyeceğini ve vergi ve harç kayıplarını engelleyeceğini belirtiyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından alınan yeni kararla, yabancılara konut satışında değerleme raporunun zorunlu olması kararlaştırıldı. Bu hafta başlayan yeni uygulamayla yabancı uyruklu kişilerin, gerek alıcı, gerek satıcı olarak taraf olduğu bütün satış işlemlerinde taşınmazın piyasa değerini gösteren değerleme raporu bulundurması zorunlu hale getirilmiş oldu.

Sektör temsilcileri ise yeni kararın oldukça olumlu olduğu konusunda hem fikir. Görüşlerini paylaşan sektör temsilcileri, yabancılara ve yabancıların gayrimenkul satış işlemlerinde taşınmaz değerleme raporu istenmesinin, hem onlar adına hem de sektör adına sevindirici bir gelişme olduğunun özellikle altını çizdi.

Bu sayede yabancılara normal değerinden yüksek meblağlı satış yapılamayacağını ve onların yatırım isteğinin suistimal edilemeyeceğini vurgulayan temsilciler, böylece vergi ve harç kaybının da önleneceği noktasında hemfikir.

“Güven unsuru için oldukça önemli”

Nevita International Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, 2019’da yabancıya konut satışının 50 binin üzerine çıkabileceğini anlatarak, “4 Mart’tan itibaren devreye alınan yabancıya konut satışında değerleme raporu şartı yabancı alıcıların güven açısından daha istekli olmalarını sağlayacak. Yabancı konut alıcısının yatırım iştahı suistimal edilemeyecek. Yabancıya şu anda ortalama bir konutu 148 bin dolardan satabiliyoruz. Bu rakamı yukarı çekebilmek için güven unsurlarını da artırmak oldukça kıymetli.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Türkiye’deki bütün ev, iş yeri ve arsaların gerçek değer haritasını çıkarmak için çalışmalara başladığını, bu haritaların anlık olacağını ve düşüş-yükselişleri anında yansıtacağını belirten ERA Türkiye Genel Müdürü Can Özatay, “2022’de geçilmesi hedeflenen bu uygulama öncesi oluşacak vergi kaybını önlemek için de Bakanlık, 2019’da yürürlüğe almayı hedeflediği ara formülle değerleme şirketlerinden ekspertiz raporunu şart koşmayı öngörüyor.” diye konuştu.

Kaynak: AA

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI