17 Kasım 2024 Pazar
Ana SayfaSektörden HaberlerYabancıya mülk satışında KDV-tapu engeli

Yabancıya mülk satışında KDV-tapu engeli

 

Gayrimenkul sektörü, Mütekabiliyet Yasası ile ilgili yönetmeliğin Bakanlar Kurulu'ndan geçmemesi nedeniyle tedirginlik yaşıyor.


Geçtiğimiz Mayıs ayında çıkan Mütekabiliyet Yasası ile ilgili yönetmeliğin Bakanlar Kurulu'ndan geçmemesi gayrimenkul sektöründe endişe yaratıyor.

Yönetmeliğin gecikmesinin yabancı alıcıları tedirgin ettiğini söyleyen sektör temsilcileri, 2012 için belirledikleri 3 milyar dolar hedefinin gerçekleşmesinin zor olduğunu ifade etti.

Sürecin bu kadar uzamasına neden olarak da Bakanlar Kurulu'nun Suriye kaynaklı dış gündem yoğunluğunun rol oynaması gösterildi.

Yasayla yabancıya mülk satışının önünün açıldığını ifade eden GYODER Başkanı Işık Gökkaya, "Yasaya kadar olan süreçte 9 bin 500 tane konut satıldı. O tarihten sonra ise hiç satış yapamadık. Tapu daireleri karşılıklılık esasına göre yeni eklenen ülkeler dışında daha önce satış yapılan ülkelere de satış yapılamıyor. Bu yıl içinde 3 milyar dolar gibi bir beklentimiz vardı. Bu hedef şimdi biraz zor gözüküyor. 2013 yılında ise 5 milyar dolara çıkacağını bekliyorduk. İnsanlar daire alacak fakat tapu devri yapılamıyor" dedi.

ALTERNATİF ÜLKELER GÜNDEMDE

Ottoman ve Berggruen fonlarının yöneticisi Ali Pamir, yasayla ilgili iki konuda sıkıntı olduğunu belirterek, bunlardan birinin uygulama detaylarının bilinmemesi olduğunu söyledi.

Müşterilerin ev alma kararlarını ertelediğini aktaran Pamir, "Yabancılar ev satın alma konusunda sıkıntı yaşamadıkları bir ülkeye gittiklerinde bir daha Türkiye'ye dönmüyorlar" dedi.

Ellerinde yabancılara Bodrum Gümüşlük'de 114 evden oluşan bir proje ile Alanya'da sattıkları projeleri olduğunu aktaran Pamir, "Alanya'daki proje elimizde kalan 110 daireden oluşuyor. Bu yasadan dolayı tapu verilmediği için bizde satış yapamıyoruz" diye konuştu. Gecikmenin Eylül ayına denk gelmesinin de büyük talihsizlik olarak değerlendiren Pamir, "Belli bir sayıdaki alıcıyı kaybettiğimiz kesin. Alternatif olarak Akdeniz ülkelerine gittiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

6 AYI GEÇMEDİĞİ İÇİN SEKTÖRDE PANİK YOK

Riverside Resort Alanya Proje Müdürü Oya Aydın ise, projelerinin hem Türklere hem de yabancılara yönelik olduğunu belirterek, yasanın gecikmesi nedeniyle satışların yüzde 50 azaldığını söyledi. Özellikle yabancıya mülk satışının kalbi durumunda olan Alanya'da henüz bir panik oluşmadığını kaydeden Aydın, "Daha önceki yıllarda 6 aya varan bir süre durunca panik oluşmuştu. Ancak şimdi yasa çıkmış, sadece yönetmelik bekleniyor. Ve yönetmeliğin Eylül-Ekim gibi çıkması bekleniyor. Bu nedenle bir panik oluşmadı" değerlemesini yaptı.

KDV ENGELİNE TAKILDI

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, Bakanlar Kurulu'nun, konut satışı yapılabilecek ülkeleri ve konutta KDV oranlarını belirlememesinin, inşaat sektöründe satışları durdurduğunu söyledi.

Yasanın değişmesi ile beraber sektörde yaşanan hareketliliğin yavaşladığını söyleyen Ekinci "Bakanlar Kurulu'nun KDV oranları ile ilgili herhangi bir açıklama yapmamasının da inşaat sektöründe satışları etkileyen diğer önemli bir unsur olduğunu dile getirdi.

Her iki konunun da inşaat sektörü için çok önemli olduğunu vurgulayan Ekinci "Bakanlar Kurulu, 1 Haziran 2012'den itibaren ruhsatı alınıp inşaatına başlatılan konutlarda, KDV oranını belirlemesi gerekiyordu. Fakat hala herhangi bir açıklamanın yapılmamasından dolayı, proje üzerinden ev alacak olan vatandaşlara KDV oranı belli olmadığı için konut satışı yapamıyoruz" diye konuştu.

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'a KDV düzenlemesi ile birlikte çok ciddi bir vergi ilavesi oluşturulduğunu belirten Nesim Ekinci, KDV oranının yüzde 18'e yükseltilmesi halinde, birçok vatandaşın KDV yükünden olumsuz etkileneceğini, konut alımının ve yeni konut projelerinin üretiminin de sekteye uğrayacağını söyledi.

Sabah

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI