Gayrimenkul geliştiricileri bu hafta içinde Meclis alt komisyonuna gelen Mütekabiliyet Yasası’nda oturma ve çalışma izni konularına dikkat edilmesini istiyor.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, Mütekabiliyet Yasası’nda yabancıların oturum ve iş vizesi konusunun gündeme gelmediğini söyleyerek “Yasa son halini almak üzer. Ancak dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. İnsanlar ev satın alırken o ülkede ne kadar yaşayabileceklerine, ne kadar zaman geçirebileceklerine bakıyor. Ya da ofis alıyorsa veya iş kuruyorsa çalışma iznine dikkat ediyor. Ev aldı ama oturma izni alamıyorsa şu anda gelmelerinin bir anlamı yok. Gayrimenkul alanların oturma ve çalışma izinleriyle ilgili düzenlemelerin de yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu. Çelik, “Yabancılar, 15 gün, bir ay burada kalmak isçin ev sahibi olmazlar” dedi.
Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova ise konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da ilettiklerini söyleyerek “Biz önerilerimizi sunduk. Konut alan kişiye oturma 10 yıl- 30 yıl sürelerde oturma izninin verilmesi gerekir. Bu yurtdışında da böyle uygulanıyor. Bu insanlar bu ülkeye güvenip yatırım yapıyorlarsa havaalanlarında zorluk çıkarmamak sağlık, eğitim gibi hizmetlerden de yaralanmasını sağlamak lazım. Bu örnek dünyada böyle , bize ait bir model değil. Mütekabiliyetin arkasına oturma iznini ekleyemezsek çok önemli bacağı eksik olur. Bu arabayı üretip motor koymamaya benzer” diye konuştu.