17 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerYabancıya Satıştaki Düşüşü Nasıl Okumalıyız?

Yabancıya Satıştaki Düşüşü Nasıl Okumalıyız?

TUİK mayıs ayı için gayrimenkul satış istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de 2016 Mayıs ayında 114.800 konut satıldı. Bir önceki yılın aynı ayına göre %6,4 oranında artış gerçekleşti.
Konut satışlarında, İstanbul 21.638 konut satışı ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 11.408 konut satışı ile Ankara, 6.697 konut satışı ile İzmir izledi.
Bunun yanında yabancıya satışta 2015'e göre büyük düşüs yaşandığını görüyoruz.
Yabancılara 2016 yılı Mayıs ayında 1.612 konut satıldı
Yabancılara yapılan konut satışlarında  bir önceki yılın mayıs ayına göre %18,7 azalarak 1.612 olduğunu ifade eden Realestatenewsturkey.com kurucu ortağı Onur Yılmaz " Yabancılara yapılan konut satışlarında, Mayıs 2016’da ilk sırayı 511 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 407 konut satışı ile Antalya, 118 birim satışı ile Bursa yaparken , 89 konut satışı ile Trabzon, 88 konut satışı ile Aydın ve 54 konut satışı ile Ankara izledi.
En çok konut Irak vatandaşlarına satıldı
Mayıst Irak vatandaşları Türkiye’den 193 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 182 konut ile Kuveyt, 160 konut ile Suudi Arabıstan, 125 konut ile Afganistan ve 121 konut ile Rusya Federasyonu izledi.
İlk 5 ayda %3 düşüş
Bu rakamlara göre 2016 yılının ilk 5 ayında yabancılara satılan gayrimenkul sayısında %3 düşüş var. Özellikle Mart ayı itibariyle satışlarda önemli oranda düşüş olması birkaç faktörden kaynaklanıyor. Bölgenin terör tehdidiyle baş başa olması tabi ki önemli bir etken. Ancak bu durumu tek başına açıklamıyor. Türkiye özellikle körfezden gelen yatırımcı için hala bir cazibe merkezi. Fakat biz yabancı yatırımcıların beklentilerini ne kadar karşılayabiliyoruz?
Güven eksikliği var
Özellikle son zamanlarda yabancı yatırımcı açısından bir güven kaybı oluşmaya başladı. Satıcılar denetlenmiyor, farklı fiyat uygulaması ve yüksek komisyon oranları söz konusu. Satış sonrası hizmet ve sattığının arkasında durmak  ise yok denecek kadar az. Biz realestatenewsturkey.com olarak Türkiye’den ev alma tecrübesi yaşamış yabancı yatırımcılar tarafından bu konularda sıklıkla şikayetler alıyoruz.
Devlet ise bir yandan bu kargaşaya el atmazken, bir yandan da teşvik edici düzenlemeleri yapmıyor.
Çözüm denetim ve doğru iletişimde
Bu gidişle cari açık sorununun en önemli çözümlerinden birisi olan yabancıya gayrimenkul satışı konusunda zaten geç kalmış olduğumuz gemiyi tamamen kaçıracağız. Görünen o ki ufukta gözüken bu büyük sorunun çözümü yine özel sektöre düşecektir. Çünkü bu güven erozyonundan en büyük zararı yine markalı konut üreticisi görecek.
Şu an özellikle körfez yatırımcısının aklında “Türkiye’den ev alırsam kazıklanırım, ya doğru fiyata alamam ya da geç teslim edilecek hatta hiç teslim edilmeyecek gayrimenkulü alırım” gibi bir korku oluşmaya başladı. Tabi ki bu doğru değil. İşini hakkıyla yapanların bunun doğru olmadığını anlatması ve meydanı yabancıyı sadece “dolar” olarak görenlere bırakmaması gerekiyor. Firmaların, STK’ların bir araya gelerek ve bireysel olarak yabancıya bir güven iletişimi yapmaları gerekiyor. Bunun için yurtdışındaki mecralardan, yabancı ortaklardan ve lobi faaliyetlerinden tutun da, Türk dizlerine kadar geniş bir mecra yelpazesi kullanmak mümkün.
Yabancıya satış rakamlarını “tehlike çanları” olarak okumak lazım. Bu gidişle özellikle 2013 sonrası her sene önemli oranda artarak devam eden satışın bu sene sonunda eksi ile kapatması sürpriz olmayacak. Önümüzdeki yıllarda ise oluşan bu olumsuz algıyı tamir edebilmek için bugün doğru iletişim adına yapmamız gerekenden kat kat fazla çaba ve para harcamamız gerekecek."Dedi.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI