Yapı sektöründe lider markaların üreticisi olan Eryap A.Ş.’nin, TNS Araştırma Şirketine yaptırdığı, “Türkiye’de Yalıtım” konulu araştırmada, ülkemizde yalıtım konusunda konutlarda yaşayanların sıkıntıları ve binalar hakkında mevcut durum ile ilgili oldukça önemli sonuçlar ortaya çıktı. Ankete katılanların yarısından fazlası yüzde 51’i binasının temelini hiç kontrol ettirmemiş
“Türkiye’de Yalıtım” anketine yanıt verenlerin yüzde 43’ü binasına yalıtım yapılmadığını belirtirken, yüzde 25’i de bu konuda bilgisi olmadığını söyledi. Verilere göre evlerin yüzde 40’ında ya su sızıntısı ya da rutubet var. Bu şikayetin yüzde 46’sı ıslak zeminde su sızıntı sorunu, yüzde 20’sinde ise pencere yanlarında sorun olduğunu açıkladı. Ankete katılanların yüzde 40’a yakını ise duvarlarda ısı kaybı olduğunu belirtti.
Eryap CEO’su ve XPS-Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, yalıtım konusundaki bilgisizlik ve insanların oturdukları konutları hakkındaki ilgisizliğinin anket ile ortaya çıktığını belirterek, “Türkiye’de binalar temelden duvarlara, ıslak zeminlerden çatıya kadar çeşitli yalıtım sorunları yaşıyor” dedi.
Eruslu, anket hakkında şu bilgileri verdi; “Yapılan ankette, Türkiye genelinde, 18 ilde, özel örneklem ile tüm ülkenin ortalamasını gösterecek 25-55 yaş arasında 1249 kişi ile görüşüldü. Buna göre; ankete yanıt verenlerin, yüzde 18’i evinin yaşını bile bilmiyor. Oturulan evlerin yaşı ortalama 20 yıldır. Yani Türkiye’de hanelerin neredeyse yüzde 80’i son deprem yönetmeliğinden önce yapılmış durumda. Ankete göre, konutların yüzde 32’si 11-21 yaş, yüzde 26’sı 21-40 yaş, yüzde 5’i ise 41 ve üzerinde bir yaşa sahip”.
Eruslu, ankete verilen diğer yanıtlara göre ise hane halklarının çoğunluğunun binaların yalıtım durumunu bilmediğini, ancak rutubet ve ısınma sorunu yaşadığını belirttiklerini vurgulayarak şu bilgileri verdi: “Ankete yanıt verenlerin yüzde 43’ü binasına yalıtım yapılmadığını belirtirken, yüzde 25’i de bu konuda bilgisi olmadığını söyledi. Binasına yalıtım yapıldığını belirtenlerin oranı ise yalnızca 23. Ankete katılanların yüzde 37 gibi yüksek bir oranı, binalarında ısı kaybından şikayet ederken, yüzde 40’ının da ana sorunu rutubet ve su sızıntısı olup su yalıtımı sorunu bulunuyor. “
DUVARLAR ELEK GİBİ
Eruslu’nun anket sonuçlarına göre verdiği bilgilere göre; birçok romatizmal hastalıklar ile astım, faranjit gibi üst solunum hastalıklarının başlangıcına sebep olan rutubet ve nem hane halklarının yarısından fazlasında yaşanıyor. Verilere göre bu sorun evlerin yarısından fazlasının çatı-tavan-zemin ve duvarlarında yaşanırken evlerin yüzde 46’sı ıslak zeminde su sızıntı sorunu, yüzde 20’sinde ise pencere yanlarında sorun olduğu görülüyor. Isı yalıtımı sıkıntısında ise en fazla ısı kaybı yüzde 63 ile duvarlardan kaynaklanırken bunu pencere yanları, çatı ve zeminin takip ediyor: Eruslu, “Bu ısı kaybının en önemli nedeni, yalıtımsız binalardır” dedi.
HALKIN YARISI EVİNİN TEMELİNİ KONTROL ETTİRMEMİŞ
Eruslu, ankette verilen yanıtlara göre Türkiye’de diğer önemli bir sorunun da, hane halklarının binaların durumu hakkında bilgisinin bulunmaması olduğunu söyledi. Ankete yanıt veren 1249 kişinin yüzde 18,5’unda su sızıntısı, donatıda paslanma, betonda çatlak, rutubet gibi ciddi sorunlar varken yarısından fazlası binasının temelini hiç kontrol ettirmemiş.
KENTSEL YAŞAMIN ÖNEMLİ BİR SORUNU: SES KİRLİLİĞİ ve GÜRÜLTÜ
Eruslu; ankette verilen yanıtlara göre yaklaşık her dört kişiden birinin(%23,29) evde yaşadığı en önemli yalıtım sorunu olarak “dışardaki sesin ev içine girmesi” olarak görülürken hane halklarının üçte birinden fazlasının evinde “ses kirliliği/gürültü” problemi yaşadığı söyledi. Kentsel yaşamının bir sonucu olarak bu oran kentlerde artış gösterirken kırsalda azalıyor. İnsan vücudunda kas gerilmeleri, stres, dolaşım bozukluları gibi çeşitli fizyolojik sorunlara neden olan ses kirliliği/gürültü problemi yaşayan kesimin ilk sırada belirttiği gürültü kaynağı ise sokaktan gelen araba, uçak, satıcı ve benzeri sesler. Komşu daireden gelen konuşma, su sesi, kapı açma ve kapama benzeri sesler de insanları rahatsız ediyor.. Bu sonuçlardan görüldüğü üzere yaşam alanlarının içinden kaynaklı ses kirliliği/gürültü problemi önemli bir sorun teşkil ediyor.