22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerYalova'da 4 bin bina 'hasarlı'

Yalova’da 4 bin bina ‘hasarlı’

 

Yaklaşık 18 bin kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos 1999 depreminin 13’üncü yıldönümünde, Yalova’da toplam 4 bin 556 hasarlı bina bulunuyor.

Bugüne kadar yasal engeller ve çeşitli nedenlerle hasarlı oldukları halde Kocaeli’nde yıktırılamayan ve 9 bin 900 civarında bağımsız daire ve işyeri bulunan bu binaların yıkımı için ’boşaltma’ tebligatları gönderilmesine rağmen sürecin çok uzayacağı belirtiliyor.

Kocaeli Valiliği’nin son tesbitlerle kesin şeklini alan il genelinde 17 Ağustos Marmara depreminde hasar gören, onarımlarının yapılmasına karar verildiği halde onarılmadığı anlaşılan 3 bin 756 bina olduğu belirlenmişti. Tek tek belirlenip raporları çıkarılıp fotoğraflandığı da bu binalarda, 9 bin 900 civarında bağımsız konut ve işyeri bulunduğu, 4 bin 200 konutta da kiracı oturduğu anlaşılmıştı.

BOŞALTIN TALİMATI YOLLANDI

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, bu binalarda ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun da katılımıyla, tüm ilçe belediye başkanları ile toplantı yaparak onlarla gelişmeleri ve teknik konuları paylaştı. Bu toplantıda da alınan kararlar gereği, önce bu hasarlı binalardaki dairelerde oturan 4 bin 200 kiracıya, “Oturduğunuz bina hasarlı ve tehlikelidir. 60 gün içinde boşaltın” tebligatları gönderilmeye başlandı.

800 BİN BİNA İÇİN ARAŞTIRMA
Yalova’da depremin ardından orta hasarlı yaklaşık 800 binanın akıbeti ise bilinmiyor. Yalova Valiliği depremin yıldönümünde konu ile ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yapıyor.

Çıkarılan 6 bin 306 sayılı Afet Riski Alanlarının Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ve Yalova Valisi Esengül Civelek’in talimatı ile yapılacak çalışmalarla Yalova’nın deprem haritası bire bir çıkarılacak. Çalışma ile Yalova’nın hasarlı binaların akıbeti ortaya çıkarılacak.

Yalova Mimarlar Odası Başkanı Hakkı Gültekin ise yaptığı açıklamada Yalova’da deprem konusunda kontrol mekanizmasının daha sağlıklı olması için hep birlikte çalışılması gerektiğini belirtti. Binaların mimari ve statik projeleri konusunda belirli bir ilerleme kaydedildiğini de söyleyen Gültekin, hala ’Atın ölümü arpadan olsun’ zihniyetinde olanlar bulunduğunu savundu.

Türkiye, 17 Ağustos 1999’da son yüzyılın en büyük depremlerinden birini yaşadı. Merkez üssü Gölcük olan deprem, Marmara’nın tamamında, İzmir ve Ankara’da da hissedildi. Resmi açıklamalara göre, 17 bin 840 kişi yaşamını yitirdi, 43 bin 953 kişi yaralandı, 285 bin konut, 40 binden fazla iş yeri hasara uğradı.

Ntvmsnbc

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI