14 Kasım 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerYargıtay'dan 2 farklı karar!

Yargıtay’dan 2 farklı karar!

Tartışmalı karar için gazeteci Dursun Boran Yargıtay hukuk genel kuruluna mektup yazdı.



Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 17.06.2010 de oy birliğiyle şu kararı verdi:



"Birden çok parselde kurulu yerde, toplu yapı uygulamasına da geçilmemiş olduğundan –



Kat Mülkiyeti Kanunu uygulanamaz. İhtilafın çözümü genel hükümlere tabidir. "



Bu şu demek:



Alkent 2000 de Kat Mülkiyeti Kanunu uygulanamaz. KMK uygulanmadığı için de, bir yönetici tayini, yönetim, işletme projesi, aidat olmaz. Avans toplanamaz. Kat Mülkiyeti (KM ) uygulanmadığını içinde (Yöneticilik Müessesesini sadece KM düzenlemektedir.) BİR YÖNETİMDE OLAMAZ!



Başkan: Dr. Alatay ÖZDEMİR. Üye: Ayşe Özçelik, Nurten Abacı Utku, Hüdaverdi Coşkun, Filiz Pınarcı.



18 HUKUK DAİRESİ YOK HÜKMÜNDE Kİ SİTEYİ VE İŞLETME PROJESİNİ KABUL ETTİ! 



18. Hukuk dairesi ise 2 Temmuz 2012 de şu kararı verdi: 



“Dosya içinde ki belgelerin incelenmesinde işletme işletme projesinin kat malikleri toplantı günü ile birlikte 27.04.2004 tarihinde davacıya ( Dursun Boran 'a ) tebliğ edildiği, davacınında katıldığı 15.02 2004 tarihinde yapılan toplantıda işletme projesinin kabul edildiği anlaşıldığına göre davacı kendisininde onayladığı işletme projesinin yasaya, yönetim planına ve hakkaniyete aykırı olduğu gerekçesi ile mahkemeden kat malikleri yerine geçerek aidat miktarının belirlenmesini, fazla ödediği bedelin iadesini isteyemez!







Açıklanan nedenlerle davanın reddi gerekirken, bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir. Temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA 02.07.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.”



Başkan: Ali Selim. Üyeler: Güleser Dülger, Yakup Ata, Arif Kellecioğlu, Hüseyin Babacan 



Oysa ;



Dava konusu Alkent 2000'in 3 Haziran 2001 Pazar yapılan seçimle mahalle olmuş,



· Mahallede işletme projesi, yönetim planı olmayacağı, 1987 de site olarak kurulan yerin aynı adla mahalle olduğu bilinen gerçektir. 



· Olmayan bir sözde yönetimin, Alkent 2000'in mahalle olduğu belge ve bilgiler saklanmış Buranın mahalle olduğunu gizleyenlerin, yaptığı hukuksuz, geçersiz, genel kurulların meşruluğunun olmadığı ortadadır.



· Mahallenin çöpünün belediyece toplandığı, ortak alanların bakımları belediye park bahçe, temizlik müdürlüklerince yapıldığı/ yapılması gerektiği, güvenliğini polisin sağladığı, kamuya terk olan sokakların Bedaş'ın ücretsiz aydınlattığı/ aydınlatması gerektiği, bütün evlerin bağımsız parseller üzerine kurulduğu, elektrik, su, doğalgaz saatlerinin bağımsız olduğunda hiçbir tereddüt söz konusu değildir. 



· Bir yerin hem site, hem mahalle olamayacağı, Polisin güvenliği sağladığı/ sağlamak zorunda olduğuna, bunun Anayasanın hak olduğuna, sosyal devlette vergi veren bireylerin can ve mal güvenliklerinin bedelsiz olarak devletçe sağlanması gerektiği gerçeğine rağmen, özel güvenliğe senede 2 milyon lira ( 2 trilyon lira) verilmesinin lüks, gereksiz, şahsi harcama. Vekaletsiz iş görme, sebepsiz zenginleşme, olduğu herkesin kabul edeceği bir geçektir.



Yukarıdaki açık hususlara yazılan gerçekler, belgeler ve kayıtlar karşısında, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, Kat mülkiyeti Kanunu Hükümlerinin uygulanamayacağını karar vermiş, Küçükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ de , hakkaniyete uygun olarak yerinde bir karar vermiş, Ancak yukarıda yazılan açık gerçekler, belgeler ve kayıtlar Yargıtay 18 Hukuk Dairesinin dikkatinde kaçmıştır.



Gereksiz ve Lüks masraflar çıkarıp bunu mahalle sakinlerinden almaya çalışan kişilerin kanunlara ve adalete aykırı uygulamaları olduğu gözden kaçırılmış ayrıca 3. Hukuk dairesinin kararı ile de çelişmiştir.



Bir yer hem site hem mahalle olmaz. Alkent 2000 site değil mahalledir.



Daha önce site olarak kurulan Alkent 2000, 3 Haziran 2001 Pazar günü yapılan seçimle resmen mahalle olmuş. Kaymakamlığın 24.12. 2008 tarih ve 799 sayılı belgesinde mahallenin muhtarlığınıda eczacı A. Banu Eraslan'ın yaptığı görülüyor.



06.03.2009 tarih ve 897 sayılı B.Çekmece Kadastro Müdürlüğünün yazısında mahallenin yollarının 10.08.1993 de B. Çekmece Belediyesi'nin 747 nolu encümen kararı, 3194 sayılı İmar Kanununun 16. maddesi uygulamasıyla yolların kamuya terk edildiği görülmekte. Bu belge ve bilgilerle Alkent tartışmaları bitmiş oldu. Yani site olarak kurulan Alkent 2000, aynı adla 3 Haziran 2001 de resmen mahalle olmuş. Yollarıda kamuya terk olmuş.



1990 da kurulan çamlıca ve yeditepe diye 2 kısımdan olan, Alkent 2000 sitesi. 3 Haziran 2001 Pazar yapılan seçimle aynı adla mahalle oldu. Yani mahalle olmadan evvel bu 2 sözde site vardı. Mahalle olduktan sonra kurulan yeni bir site değiller. Bunun için mahallelerde de site olur lafı yalan!. Akıl karıştırmaya yönelik..



Bağımsız parsellerde 2 katlı villalarda oturan insanların çöpleri haftanın 3 günü belediyece toplanıyor. Polis güvenliği sağlıyor. Bedaş sokak aydınlatmalarını yapıyor. 112 ambulans ve sağlık hizmeti veriyor. Elektrik, su, doğalgaz saatleri bağımsız.



Boran " Buna rağmen insanlardan ayda bin 1500 lira senede 17 bin lira civarında aidat adı altında yetkisiz/ usulsüz para toplanıyor " zulüm her türlü haksızlıktır. Zorla, icra tehdidiyle istenen aidat dolandırıcılığa girer. Kimse aidat ödemesin. Mahallede aidat ve ortak gider olmaz. Yapılan harcamalar şahşi, lüx harcamalardır, mahalle sakinlerinin ortak olması gerekmez." dedi.



Hukukçuların çok tartışacağı bu 2 yargıtay kararı yakında hukuk genel kurulunda görüşülecek, Anayasa Mahkemesi'ne taşınacak. TBMM de Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in cevaplaması talebiyle soru önergesi olacak.



Resim de 2 Yargıtay kararı görülüyor.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI