Ülkemizde sonradan Türk vatandaşlığına alınma ya da Türk vatandaşlığından çıkarılma yetkisi Bakanlar Kurulu'na ait bulunuyor. Sonradan Türk vatandaşlığına alınmada aranan şartlar içinde “başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmek, yeteri kadar Türkçe konuşabilmek, Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak" bulunuyor.
Geçtiğimiz hafta içinde Resmi Gazete’de yayımlanan ''Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'' ile Türk vatandaşlığının kazanılması konusunda istisnai şartlara bağlı ilave imkan getirildi.
Buna göre en az 2 milyon ABD Doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Ekonomi Bakanlığı’nca tespit edilen veya en az 1 milyon Dolar tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yabancılar, Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığı kazanabilecek. Yine en az 100 kişilik istihdam sağladığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca, en az 3 milyon dolar tutarında mevduatı 3 yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı BDDK’ca ve en az 3 milyon dolar tutarında devlet borçlanma araçlarını 3 yıl elinde tutmak şartıyla satın aldığı Hazine’ce belirlenen yabancılara da Bakanlar Kurulu Kararı ile Türk vatandaşlığı kazanabilecek.
Yeni düzenleme, inşaat sektörüne heyecan getirdi
Yeni düzenleme özellikle inşaat sektörünü umutlandırdı. Çünkü son yıllarda Türkiye’de konut alan yabancıları sayısında önemli oranda artış var. Örneğin 2013 yılında 12.181 adet olan konut satışı 2015 yılında 22.830 adede çıktı. Ancak geçen yıl Türkiye içinde ve bölgede yaşanan gerilim ve sorunlar, bu satışların azalmasına neden oldu. 2015 yılının ilk 11 ayında 20.547 adet olan konut satışı 2016 yılının aynı döneminde 16.549’a düştü. Yine geçen yılın ilk 11 ayında Türkiye’de en çok konut alan ülke vatandaşları sırasıyla Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve Afganistan oldu. Önde gelen müteahhitler yeni düzenleme sonrası yabancıya satılan konut sayısının yıllık 50 binlere çıkabileceğini tahmin ediyor. Bunun parasal karşılığının ise 5 milyar Dolar olabileceği ileri sürülüyor.
Dünyada diğer ülkelerde yatırım yapma yoluyla vatandaşlık hakkı veren uygulamalar neler?
ABD: Hükümetin belirlediği bölgelerde 500 bin dolar yatırım yapan veya 1 milyon dolar sermayeli şirket kuranlara süresiz oturum hakkı veriliyor. Yatırımın beşinci yılında vatandaşlığa geçme hakkı var.
Almanya: 250 bin euro yatırımla iş kurarak, Alman vatandaşlarına istihdam sağlayanlara önce oturum, sonra vatandaş olma fırsatı sunuluyor.
Avusturya: Vatandaşlık, 6-10 milyon euro arasında bir risk sermayesi istiyor. Ayrıca, vakıflara 2 milyon euro bağışta bulunanlara da ödül olarak vatandaşlık veriyor.
İrlanda: 400 bin euro değerinde gayrimenkul alanlar, oturma iznine sahip oluyor.
İngiltere: 1 milyon sterlinlik yatırım ya da ortalıkğa oturma izni veriyor.
Malta: Daimi Oturum Programı’na katılım için 250 bin euroluk devlet tahvili almak gerekiyor. Tahvillerin 5 yıl süreyle ilgili kişinin hesabında tutulmalı.
Kanada: Vatandaşlık hakkı elde etmenin yolu, 400 bin dolar yatırım ve 800 bin dolarlık banka hesabından geçiyor.
İspanya: 160 bin euroluk konut alana oturma izni ve vizesiz seyahat hakkı tanınıyor.
Makedonya: 40 bin euroluk gayrimenkul alanlar bir yıllık oturma iznine, 400 bin euroluk yatırım yapanlar da vatandaşlık hakkına kavuşuyor.
Ukrayna: Bu ülkede açılacak şirket hesabında 100 bin dolar olması, vizesiz giriş ve sınırsız oturum izni sağlıyor.
Yunanistan: 250 bin euro ve üstü değerde bir konut satın alındığında 5 yıllık oturma izni sağlanıyor. Ancak bu hak çalışma iznini kapsamıyor. İstihdam amaçlı en az 300 bin euroluk sermaye getirene ise 3 senelik oturma/ çalışma izni veriliyor.
Guatemala: 50 bin dolarlık devlet tahvili alınması ve bunun 5 yıl elde tutulması halinde vatandaşlık veriyor.
Slovakya: Vatandaşlık hakkı için 1 milyon euro yatırım yapmanız gerekiyor.
Karadağ: En az 500 bin euro yatırımla vatandaşlık veriyor.
Hong Kong: 1 milyon 260 bin dolar tutarında yatırım yapanlara vatandaşlık veriyor.