Teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan, yıllık 100 milyar lira olmak üzere üç yılda 300 milyar lira limit tahsis edilmesi planlanan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programında, başvuru sürecinin önemine dikkat çeken Finansal Yönetim Danışmanı , YTAK hakkında detaylı açıklamada bulundu.
Türk lirası üzerinden düzenlenen senetlerin avansa kabulü suretiyle kullandırılacak yatırım taahhütlü avans kredilerini/finansmanlarını düzenlemeye yönelik hazırlanan YTAK, yatırımcıları uzun vadede krediye ulaşmalarını kolaylaştırıyor.
‘Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi başvuruları için hazırlık şart’
Yatırım tutarı en az 1 milyar lira olan projelere avans kredisi verilirken, 10 yıl vadeli kredilerin faiz oranı yüzde 15-30 aralığında olacağının altını çizen Finansal Yönetim Danışmanı Bikem İnce İnanç şunları söyledi:
“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından 3 yıl içinde 300 milyar TL’lik bir kredi limiti oluşturdu. Bu krediyle, ülkemizdeki yatırımların ve ekonominin güçlenmesine destek olunması hedefleniyor.
Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi’nin temel şartı, minimum yatırım toplamının 1 milyar TL olması. Firmalar için kredi limiti 5 milyar TL’dir ve yatırımın en fazla %70’ine kadar kredi kullandırılabilir. Yatırımın geri kalan %30’luk kısmı için de öz kaynak kullanımı yapılması gerekiyor. Kredi başvurusu için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan belirli izinler alınması gerekiyor. Bunlardan biri; ‘Yatırım Teşvik Belgesi’ diğeri ‘TSP Puanının Belirlenmesi’. Bu süreçlerin dışında bir de kredi kullanacak firmaların kredibilitesinin düzgün olması önem arz ediyor.
Kredi vadesi 10 yıl ve geri ödemesiz dönem 2 yıl. Erken geri ödeme imkânı da bulunuyor. Ancak, erken ödeme yapılırken kalan bakiyenin tamamının kapatılması gerekiyor. Sonuç olarak, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi ile Türkiye’nin ekonomik büyümesine, yatırımlarının desteklenmesine katkıda bulunmak ve büyük yatırımların kolaylaştırılması amaçlanmaktadır. Bu krediyle, ülkemizin rekabet gücünü artırarak daha güçlü bir gelecek inşa edeceğine inanıyoruz.”