22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaYazlık ProjelerYazlık Nereden ve Kaça Alınır?

Yazlık Nereden ve Kaça Alınır?

Yaz mevsimine girişin habercisi olan haziran ayı ile birlikte imkânı olanların ikinci adresi yazlıklarda hareketlilik başladı. Bu hareketlilik yazlık piyasasına da yansıyor. İş düzenini kurduktan sonra evini, otomobilini satın alanların tercih ettiği yazlıklar, gayrimenkulün önemli bir ayağını oluşturuyor. Yılın en az üç ayını (Haziran,Temmuz, Ağustos) stresten uzak, tatil havasında geçirmek isteyenlerin seçeneği olarak bilinen yazlıklar bölgelere göre farklı tip ve büyüklükte olsa da,önemli bir sirkülasyonun yaşanmasına da vesile oluyor. Kişi başı milli gelirin artmasıyla bir ihtiyaç olarak görülen yazlıklarla ilgili fiyat ve bölge farklılıklarını mercek altına aldık.
 
Türkiye genelindeki konut stoku 21 milyonu bulurken, bunların yarısında ev sahipleri, yarısında ise kiracılar konaklıyor. İster Ankara'da olsun ister İstanbul'da birçok insan eğer bir evi varsa ikinci evi olarak hayal ettiği yazlığının Marmara’da, Ege’de, Karadeniz’de ya da Akdeniz’de kıyısı olan bir bölgede konumlanmasını arzu ediyor.İkincil konut olarak tanımlanan yazlıklarda Bodrum, Marmaris, Antalya hep revaçta olurken, Şile, Ağva, Silivri gibi İstanbul’a yakın yazlık bölgeleri de tercih edilirlikte ön sıralarda yer alıyor. Tabi ki gayrimenkul sektöründe yazlık piyasasının diğer aylara göre hareketlendiği haziran ayında yazlık ev sahibi olmak isteyenler yazlık fiyatları bölgelerine farklılıklar gösteriyor. İşte birkaç örnek:
 
Antalya'da Rus fırsatı
Antalya’nın tüm yıl boyunca sıcak iklim barındırması nedeniyle emekli kesimin ilgi odağı oldu. Antalya’da merkeze bağlı Muratpaşa ilçesi en çok öne çıkan bölge olurken, Kepez’de fiyatların daha ucuz olması nedeniyle son dönemde alım-satım hareketlerinin yoğun olduğu bölgeler. Konyaaltı bölgesi daha çok yabancıların ve özellikle de Ruslar’ın en çok tercih ettiği yörelerin başında geliyordu. 24 Kasım 2015'te savaş uçağı düşürme vakası sonrası Rusya ile yaşanan gerilim yazlık piyasasına da yansıdı. Bu nedenle bu yıl söz konusu bölgelerdeki rayiçlerin geçmiş yıllarda olduğu gibi çok yükselmediğini söyleyebiliriz.  Bu bölgelerde konut fiyatları geçen yıl 75 bin Euro ile 1 milyon Euro arasında değişirken, arsaların metrekare fiyatları 1300 ile 1500 Euro arasındaydı. Bu yıl fahiş bir fark olmadığını görüyoruz.
 
Yatırım amaçlı alınan ikinci evlerden, sezonluk, günlük ya da haftalık kiralama imkânlarıyla gelir elde edilmesi mümkün fakat kiralama sürelerinin kısalığı ve bakım işletme maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle risk oranı yüksek bir yatırım aracı olarak göz önünde bulundurulması  gerektiğine dikkat çekiliyor.
 
İkincil konut alımında yatırımın karlı olabilmesi için topraktan diye tabir edilen yani henüz inşaat aşamasında veya proje aşamasında yatırım yapılması ya da gelişime açık bölgelerin tercih edilmesi öneriliyor.
 
Bodrum yine gözde
Bodrum genelinde denize hâkim manzarası bulunan, markalı konut projelerinin metrekare fiyatları 9.000 lira ile 20.000 lira arasında fiyatlardan alıcı buluyor. Güvenlik, havuz ve bahçe bakımı gibi önemli avantajları ve yüksek yaşam standartlarına sahip projeler tercih edilirken eski yazlıkları metrekaresini 5.000 lira civarında fiyatlardan almak mümkün. Bölgede bu yıl  Nef'in üzerinde çalıştığı proje öne çıkacak. 
 
Çeşme'siz yaz düşülemez 
İzmir’in Ege'ye açılan gül bahçesi olarak tanıdığımız Çeşme de Egeli ve Orta Anadolulu yazlıkçıların gözde mekanlarından…  
Daha çok yerli yatırımcılardan  talep gören Çeşme’de  yaz sezonu, Ege’nin güney kesimlerine nazaran daha kısa sürüyor. Çeşme’nin rüzgar sörfü ile ün kazanan ve son yılların trend mahallesi olan Alaçatı ise kendine has şirin  taş evlerden oluşan kent dokusu, çarşısı ve gece yaşantısıyla büyük rağbet görüyor.Bu yıl Pana Yapı'nın gerçekleştirdiği Cennet Bahçesi ( Çeşme Jardin Eden) projesi bölgeye ayrı bir değer katacak. 
 
Alaçatı, dinginliğin adresi
Alaçatı’nın yeni gelişen bölgelerinde daha çok ikiz villa tipinde konutlar inşa edildi. Bu konutların metrekare fiyatları ilk yapıldıkları dönemde 3 bin lira iken şimdi 5 bin lirayı aşmış durumda.
Alaçatı’nın sörf yapıldığı bölgesine giden yol üzerindeki projelerin metrekare satış fiyatları 6 bin 500 ile 9 bin lira aralığında değişiyor.
 
Çeşme Dalyan’da deniz kenarına  göre iç kesimlerde kalan villaların metrekare satış fiyatları 4 bin lira ile 6 bin lira arasında değişiyor. Çeşme’nin prestijli beach clup’larıyla tanınan Aya Yorgi Koyu, Boyalık Mevki, Ilıca Plajı, Paşa Limanı gibi denize sıfır lokasyonlarda yapılan lüks sınıfındaki konsept projelerde metrekare satış fiyatları 9 bin liraya ulaşıyor.
 
Marmaris, Fethiye ve Datça üçlüsü yine gözde
Marmaris, Fethiye ve Datça ilçelerinde arsa arzının kısıtlı olması sebebiyle yazlık ev stoğu çoğunlukla 15-20 yıllık yapılardan oluşuyordu. Bu ilçelerde yeni imar bolgelerinin belirlenmesi ile ikincil konut piyasasında hareketlenme görülmeye başladı. İngilizler’e yapılan satışların sterlin üzerinden gerçekleştirilmesi ile birlikte yabancı para birimlerinin TL karşısındaki değerlerinin değişimlerine göre satılık yazlıkların Euro ya da Dolar olarak fiyatlandırıldığı da görülüyor. Yazlık evler, kışlık evler gibi yüksek öncelik taşımadığı için satılma süreleri daha uzun sürüyor.
 
Ayvalık'ta yazın tadı başka
Balıkesir’e bağlı olan ve yerli yazlıkçıların ve gurbetçilerin ilgi gösterdiği Ayvalık, Edremit, Altınoluk, Ayvacık, Akçay bölgelerinde yazı evlerinde geçirip daha sonra dönenlerin bir kısmı buralardan yeni yapılar satın alarak yaz-kış oturmaya başladı. Özellikle İstanbul'un balkonu olarak tanımlayabileceğimiz
Altınoluk'un nüfusu sürekli artış gösteriyor.
 
Silivri ve Şile İstanbulluların gözdesi
İstanbul her ne kadar trafiğiyle, karmaşasıyla, kalabalıklığıyla bilinse de şehrin bazı bölgeleri hala yazlık tadında. Şile ve Silivri bu duruma örnek verilecek iki ilçe. İstanbul’un sınır ilçeleri, İstanbul denince akla gelen metropol havasından uzak, sessiz, yavaş ve doğal. Silivri’deki toplam konutların % 20’si, Şile’deki toplam konutların ise % 37’si yazlık kategorisinde. Bu iki ilçeden sonra % 4 oranı ile Büyükçekmece geliyor. Yazlık evlerin bol olduğu Silivri İlçesinde en çok yazlığın Semizkumlar Mahallesinde olduğu görülüyor. TÜİK verilerine göre, Silivri’deki yaklaşık 80 bin konutun yüzde 20’si (16 bini) yazlıklardan oluşuyor.
 
Şile ise İstanbul’un yazlık yeri deyince akla gelen ilk yerleşim yerlerinden. Yazın nüfusu 2 katına çıkan Şile, kısa tatil için fırsat kollayan İstanbullular’a hitap ediyor. Şile, İstanbul’un toplam konutlara oranla en fazla yazlık eve sahip ilçesi olarak öne çıkıyor. Şile’nin bütün mahallelerinde yazlık ev bulunurken, en fazla yazlık ise yine sahile en yakın mahalle olan Balibey Mahallesi’nde bulunmakta. Şile’de mahallelere göre yazlıkların birim metrekare değerleri 2 bin lira ile 5 bin lira arasında değişiyor. 

Mehmet CANITATLI / Emlakdream.com

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI