20 Eylül’de uygulamaya giren düzenleme ile yabancılara gayrimenkul satışında hileli fiyatlandırmaları engellemek için inşaat ve gayrimenkul firmalarının istedikleri değerleme şirketi ile çalışması uygulamasına son verilmiş ve değerlemeyi yapacak uzmanlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden otomatik olarak atanmaya başlamıştı.
Teminat amaçlı hazırlanan raporlardaki değerler ile gayrimenkulün piyasa fiyatı arasında ortalama yüzde 30 ile başlayıp yüzde 45’e kadar varabilen değer farklılıkları nedeniyle yabancı alıcıların güveninin kırılması, yaşanan maddi zararın boyutunu yükseltmekle kalmadı, aynı zamanda itibar kaybına da neden oldu.
“Konutta yeni değerleme düzenlemesi yabancı yatırımcıyı kaçırıyor”
Yabancıya satışta devreye alınan yeni ekspertiz düzenlemesinin sektöre zarar verdiğini söyleyen Golden Sign Kurucu Ortağı Gül Gül; “Uygulama, sektöre maddi ve manevi zarar veriyor. Olumlu beklentiler tersine döndü, yabancı yatırımcı kaçıyor. Yeni bir düzenlemeyle bu durum telafi edilmezse satışlar düşer” dedi
Yabancı yatırımcının,aldığı gayrimenkulün ekspertiz değeri vatandaşlık almak için gereken 250 bin doların altında kalınca satışı iptal yoluna gittiğinin altını çizen Gül, “Yabancıya gayrimenkul satışında önceden anlaşmalı olarak görev alan uzman artık otomatik olarak atanıyor. Ekspertiz raporları teminat amaçlı hazırlanıyor ancak raporlardaki değerlerle gayrimenkulün piyasa fiyatı arasında yüzde 45’e varan değer farkı yabancı yatırımcının güvenini sarsıyor. Bu hem itibara zarar veriyor hem de sektöre maddi zarar veriyor. Düzenlemede değişikliğe gidilmemesi halinde satışlar düşecek ve sektör ağır zarar görecek. Yabancı yatırımcı bu şekilde, vatandaşlık için gerekli olan 250 bin dolarlık bedele ulaşamıyor. Otomatik değerlemenin devreye girdiği günden bugüne yaşanan zararın 500 milyon liraya dayandığını görüyoruz.Bu şekilde yıl sonunda yabancıya 50 bin adetlik satış hedefinin tutması hedefinden de çok uzaklaşmış oluyoruz” şeklinde konuştu.
Önceki uygulamada satış yapan kişi ya da firmaların istedikleri değerleme şirketi ile çalışma hakkının bulunduğuna dikkat çeken Gül, yeni düzenlemeyle firmaların ekspertiz işlemini anlaşmalı olduğu değerleme şirketiyle yapmasının önünün kapandığını belirtti.
Uygulamayla ilgili bilgi veren Gül “Gayrimenkul alan yabancı yatırımcı,aldığı evin ekspertiz değerinin satış fiyatının altında kalması ve vatandaşlık alamaması satın almayı iptal etmesine neden oluyor. Bu fiyatlama farkı inşaat firmalarının brüt metrekareyi, ekspertiz raporlarının ise net metrekareyi baz almasından kaynaklanıyor. İç talebin durduğu bir dönemde yabancıya yapılan satış çok çok kıymetli, bunu unutmamak gerekiyor. Tedbirleri buna göre almak gerekiyor” diyerek açıklamalarını tamamladı.