Üst üste yapılmış lego şeklinde binalar, çatısında ayrı bir hayat taşıyan oteller ve gökyüzüne yükselen yapılar yeni yüzyılın yaşam alanları olacak.
Üst üste binalar
Ünlü mimarlar Vladimir Plotkin ve Roberto Meyer bina tipolojisine yeni bir bakış açısı getirecek bir proje hazırladı. M- City adını taşıyan ve M harfine benzer mimarisiyle dikkat çeken yapı Yunan mimarisinde kolonlar üzerine bina yerleştirme geleneğine de gönderme yapıyor. Üçgen binaların birbiri üzerinde yükseldiği proje çok katlı atriumları ve insanlara yüksek binalarda bile avluda sosyal yaşam imkânı sağlayan yapısıyla dikkat çekiyor. 9 katlı bir platform üzerinde 23'er katlı üç bina ve onun bir 19'ar katlı iki binadan oluşan yapı bakanları bir kere daha kendine baktırıyor. İçerisinde bir otel, rezidanslar, ofis, alışveriş merkezi, tüm bunlara yetebilecek büyüklükte otopark alanı bulunan M City, farklı mimarisiyle dikkat çekiyor.
Çatı katında hayat var
E vgeni Leonoy Mimarlık "Otel mimarisinde yeni fikirler" yarışması için hazırladığı proje hem fonskiyonelliği hem de görselliğiyle ödül kazandı. Şehirlerin ortasında dümdüz binalardan ibaret olan otellere yeni bir bakış açısı getiren mimarlık şirketi, özellikle de kalabalık şehirlerde arsa skınıtısı çeken yatırımcılar için her şehirde uygulanabilir bir fikir geliştirdi. Buna göre ihtiyaç duyulan tek şey bir gökdelen alanı. Kalan sosyal alanlar için binanın çatı katında yuvarlak ve açık mimarisiyle dikkat çeken ayrı bir alan oluşturuldu. Bu alan hem restoran hem de eğlence alanlarına ayrılırken otel müşterilerinin sosyalleşebieceği alanlar olarak düşünüldü. Böylece kapalı otel binalarında alt katlarda ve şehri görmeyen restoranlara alternatif yaratıldı. Uygulama her şehirde hayata geçirilebilecek.
Solomon, Asya'nın en uzun binası olacak
Güney Kore'de inşa edilen Solomon Tower, 490 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kuleleri arasında yerini almaya hazırlanıyor. Busan şehrinde yapılan Dünya Ticaret Merkezi projesinin bir devamı olarak hayata geçirilen ve New York merkezli Asymptote mimarlık tarafından yapılan proje Asya'nın en yüksek binası olmaya aday. Yapı 2008'de daha çizim aşamasındayken "Busan Uluslararası Mimarlık ve Kültür Festivali'nde en iyi mimari ödülünü de kazanmıştı. Birbirine bağlı üç kuleden oluşan yapı 490 metre uzunluğunda en yüksek kulenin yanı sıra otel ve rezidans olarak kullanılabilecek daha kısa iki yapıyı da bünyesinde barındırıyor.
Modern Budist tapınağı
İbadet alanları da gelişen mimariyle birlikte kendini yeniliyor. Çin'in Taichang şehrinde yapılmakta olan modern budist tapınağı da bunun bir göstergesi. Reenkarnasyon inanışına gore inşa edilen yap dijital dizayn yöntemiyle yapıldı. Formsuz ve şekilsiz felsefesinden hareketle inşa edilen tapınak hem iç hem dış mimarisinde ibadete gelenleri aynı yerde buluşturmayı hedefliyor. Oldukça yalın bir modele yapılan yapı başlangıçtan sona yapılan yolculuğu resmediyor. Miliy Desing tarafından hayata geçirilen proje Çin'in dinamik ve enerjik yapısına da vurgu yapıyor.
Sabah