Kamu otoritesinin yeni inşaat ruhsatı verirken arz-talep dengesini gözetmesini ve ruhsat sahibinin sermaye yapısını incelemesinin gerektiğini ifade eden Akbalık, dünyanın birçok yerinde durumun böyle olduğunu söyleyerek “Bizde de sistem böyle olmalı” dedi.
Geliştirilen projelerin yakın çevrelerine kopya projeler geldiğini belirten Akbalık, hem ilk projeyi yapanın hem de sonradan o bölgeye gelerek proje yapanların kaybettiğini dile getirdi.
Bölgede zaten arz fazlası varken sürü psikolojisiyle gidip oraya ısrarla yeni konut yapmanın anlamı olmadığının altını çizen Ahmet Akbalık, çok sayıda satış bekleyen konut stokunun olduğu yere yeni inşaat yapılmaması için belediyelerin yeni inşaat ruhsatlarını arz-talep dengesine göre vermesi gerektiğini belirtti.
Konut alıcıları için en uygun zaman
İnşaat şirketlerinin yüzde 50 ile 70 arasında değişen maliyet artışına rağmen zam yapamadığını açıklayan Akbalık, gayrimenkulde fiyatların dip yaptığını hatırlatarak önümüzdeki dönemlerde bu fiyatları bulmamın mümkün olamayacağını söyledi.
Yeni konut ruhsatı alımında yüzde 50’lerden fazla düşüş olduğunu belirten Akbalık, bu durumun da mevcut konutların daha fazla değerlenmesini sağlayacağını, gayrimenkul yatırımının her zaman kazandırdığını, insanların kısa zamanda yeniden gayrimenkul yatırımına yöneleceğini ifade etti.