O BİLGE Yazarı, Gayrimenkul Sektörü Stratejisti ve Emlakdream editörü, Bilge Özdemir, “ konut hacimlerine yönelik mimari çözüm “ yaklaşım ve önerilerini emlakdream.com’ a özel değerlendirdi.
Kentsel dönüşüm konut hacimlerini küçülmeye zorluyor; arsa sahipliğinden kaynaklı imar durumları kentsel dönüşüm taraflarını müteahhitleri “ adetsel ve hacimsel “ olarak zorlamaktadır.
Bu zorlama neticesinde küçülen hacimler tefriş ve dekorasyon için mimari çözümlere ihtiyaç duyuyor.
Arsa değerlerinin yükselişi; zorunlu olarak hacimlerin minimal kalmasını sağlayacaktır.
Mimari Çözümler; Konut hacimleri, bu hacimlerin oda m2’lerine yansıması küçük hacimlerde minimal çözümlere ihtiyaç duyuyor.
Minimal Mobilya Devri Başladı; Rezidans kavramı, daire m2’lerinde küçülmeler, bu alanlara uygun mobilyalara gereksinimi artırıyor.
Artık, kanepeler – berjerler – masalar – dolaplar – üniteler – sandalyeler küçülüyor…
Sadece küçülen hacimler değil, aileler; son dönemlerde “ yalnız aile “ kavramı, boşanmaların artması, gençlerin ekonomik özgürlüğüne bağlı ayrı yaşamaları geleneksel aile kavramını bitirdi.
Geniş Aileden; dar aileye; aile yaşamında ki değişim, şartlar ve değişen koşulların zorlaması ile küçülen konut hacimlerini ayni zaman diliminde buluşturuyor.
Şimdi; minimal dekorasyon devri. Bu devir mimari çözümleri… mimari çözümler minimal mobilyaları ve geleneksel marangoz / atölye çözümlerini gerektiriyor.
Mobilya firmaları üretimlerinde minimal açılımlara yöneliyor.
Kaybolmaya, unutulmaya yüz tutan marangozluk altın devrini yaşamaya, mimarlar “ yaşam danışmanlığı “ görevi ile konut yerleşiminin olmazsa olmazı olarak yeni trende eşlik ediyor.
Ancak mobilya – dekorasyon sektörünün en büyük problemi “ marangoz – usta “ olarak karşımıza çıkıyor. Ara eleman probleminin yoğun olarak yaşandığı sektörde sanat ve sanatkar çıkmıyor.
Benden söylemesi; iç mimari ve marangozluk gününüzün yükselen trendi, hızla artan rezidans ve küçülen konut hacimleri uzun soluklu iş olanakları sunuyor…