Günümüzün Yerel yönetim anlayışı ve geleceğin belediyecilik anlayışı hızla değişiyor. Yıllar önce “alt yapı“ öncelikli hizmet anlayışı ile başlayan döngü, daha sonra “üst yapı“ anlayışına dönüştü. Günümüzde ise yerel yönetimler sınırları içinde “ticari yapıya“ yönelmek zorunda.
Seçim sürecine giren partiler; seçmenlerine ve özellikle genç seçmenlerine günümüzün/geleceğin lisanı/ihtiyacı ile seslenmek zorunda.
18 yaşındaki bir seçmene; su getirmek, çöp toplamak, kağıt bilet, otobüs gibi geçmişe yönelik hizmetler bir anlam ifade etmemektedir. Çünkü; bu ihtiyaçların problem olduğu bir dünyanın ne demek olduğunu 19 yaşındaki oğlum dahil hiç bir genç bilmemektedir.
İşte bu süreçle başlayıp; sosyal belediyecilik ile devam eden zaman tünelinde söylem olarak sonuna gelindiğine inanıyorum.
Yaşlı – Hayvan Barınma alanlarından, kültür merkezlerine; açık / kapalı spor alanlarından, kurslara; ev’de bakım hizmetlerinden; ulaşıma artık bu hizmetlerde söylem ve ihtiyaç listesinde yerini doldurdu.
Şimdi ana söylemler; “ticaret – dönüşüm – kent mimarisi – teknoloji“ olmalı…
Ticaret: Yerel yönetimler sınırları içinde ticari hayatın dizaynından, oluşturduğu katma değere ve ihtiyaçlara kadar ekonomik güce sahip çıkmalı ve yön verebilmelidir. Yerel yönetim yarışları ilçe sınırları içindeki nüfus ve yapı yoğunlukları ile değil; ekonomiye katkıları ve sağladıkları istihdam ile değerlendirilmelidir.
Ticari ruhsat kavramı ile yerel yönetimler; bölgelerinde ticari rekabeti gündüz/gece nüfus yoğunluğunu dengelemelidir.
Yıllardan beri zaman zaman gündeme getirdiğim en önemli konulardan biri; “ticari hayatın, ticareti yaptığı yerde yerel yönetimi“ değerlendirememesi, doyduğu yerde değil, uyuduğu yerde yerel yönetime oy vermesidir.
Dönüşüm: Yerinde dönüşüm ve/veya kentsel dönüşüm, masada duran problemler önümüzde dönem BELEDİYELER’i aktif olarak işin içine sokacaktır.
Önerim, Yerel yönetimlerin başarıya giden yolda; dönüşüme finansal güç sağlamaları ve kamu bürokrasisinden çıkararak hız kazandırmalarıdır. Bunun için belediye iştiraki firmalar kurarak, bunlar aracılığı ile kentsel dönüşüme yön verilmelidir.
Gelecek dönemin yerel yönetimler için en önemli konusu “sanayide kentsel dönüşüm“ olacaktır. Dönüşüm algısında artık sanayi gayrimenkul rantına yenik düşmemeli, ülkenin milli gücü fabrikalar kapanmamalı, istihdam gücü kaybedilmemeli, kentlerin değişen yüzü ile yer değiştirmelidir.
Kent Mimarisi: Yerel yönetimler kent çizgisi içinde ticari ve konut alanlarını çevre ilçe sınırları ile koordineli olarak planlamalıdır. Gerektiği zaman balon olduğu noktalarda ruhsat sınırlamasına gidebilmelidir.
Bunun içinde yerel yönetimler sınırları içinde; konut / daire tipleri / ofis / Mağaza vb gibi üretim ve stok rakamlarına hakim olmalı, müteahhit ve proje geliştiricilere yön verebilmelidir.
Teknoloji : Akıllı kentler, Akıllı binalar günümüzün ve geleceğin teknolojik ihtiyaçlarına ulaşımdan, sağlığa her türlü yerel yönetim hizmetlerine yanıt verebilecek şekilde dizayn edilmelidir.
Bununla birlikte; “Değişim ve Gelişim“ öngörüsü ile hareket edecek siyasi partiler; Belediye Başkan profillerinde önemli değişime gidebileceklerdir…
Örneğin; Sağlık Sektörü ağılıklı aday profilinden Bizim gibi İşletmeci, Şehir plancı, Ekonomist/İş İnsanlarına yönelim olabilecektir…
Yerel yönetim anlayışında değişim kaçınılmazdır; Yerel yönetimler, sınırları içindeki ekonomiyi canlı tutmak pazarlama ve satış visyonu/misyonu ile hareket etmek zorundadırlar.
Değişime ve gelişime cesaret edenler her zaman olduğu gibi Bir adım önde olacaktır.
Bilge Özdemir
Marketing and Sales Solution Partner of Real Estate Projects & Construction Business